ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

2020 - Міжнародний рік охорони здоров’я рослин!

Дата: 06.10.2020 11:20
Кількість переглядів: 169

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 2020 рік Міжнародним роком охорони здоров’я рослин. Заходи, які будуть проводитись  протягом цього року будуть направлені на те, щоб  привернути загальну світову увагу до того, як охорона здоров’я рослин є невід’ємною складовою ліквідації голоду, зниження рівня бідності, охорони навколишнього середовища та економічного розвитку.

Гасло цієї кампанії: “ Охороняти рослини - зберегти життя!”.

За оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (FAO),  щороку до 40% продовольчих сільськогосподарських культур гине від шкідників і хвороб рослин, які позбавляють мільйони людей їжі і завдають серйозної шкоди аграрному сектору та економіці.

Зміна клімату, збільшення кількості міжнародних подорожей і збільшення обсягів та географії торгівельних зв’язків становлять суттєву загрозу для  здоров’я рослин.

Захист рослин від шкідливих організмів економічно вигідніший та ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі шкодою, завданою небезпечними організмами здоров’ю рослин, тому головним є попередження і профілактика.

Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (FAO) і Міжнародна конвенція про захисту рослин (МКЗР) координують діяльність по проведенню заходів в рамках Міжнародного року охорони здоров'я рослин.

В рамках Міжнародного року охорони здоров’я рослин є 6 ключових тезисів, які Організація Об’єднаних Націй хоче донести до світової спільноти:

  1. Збереження здоров’я рослин заради ліквідації голоду і досягнення цілей сталого розвитку.

Вся світова їжа на 80% складається з рослин, які виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. 20-40% продовольчих сільськогосподарських культур щорічно знищують шкідники та хвороби. Це негативно позначається на основному джерелі доходу аграріїв, веде до втрат врожайності і економічих збитків, а також позбавляє їжі мільйони людей. В забезпеченні продовольчої безпеки в світі мають значення саме здорові рослин, тобто в забезпеченні всіх нас достатньою кількістю безпечної та поживної їжі, яка дасть  нам можливість вести активний спосіб життя. Шкідливі організми становлять загрозу продовольчій безпеці, оскільки пошкоджуючи культурні рослини, вони погіршують ситуацію з наявністю продовольства, його якістю та доступом до нього, а також суттєво збільшують його вартість. Шкідники та хвороби здатні змінювати смакові якості харчових продуктів, що меже призвести до зміни традиційних харчових вподобань населення.  

  1. Обачність під час перевезення рослин і рослинних продуктів через кордон.

Організація Об’єднаних Націй закликає бути обережними під час перевезення через кордон рослин і рослинних продуктів та перевіряти їх на предмет відповідності фітосанітарним вимогам. Плануючи перевезти рослинну продукцію із однієї країни в іншу, обов’язково слід звернутися до Національної організації з карантину та захисту рослин для встановлення фітосанітарного стану. Також  рослини і рослинну продукцію необхідно замовляти через мережу Internet з особливою обачністю. Це попередить поширення шкідників і хвороб рослин. 

  1. Впровадження і дотримання міжнародних стандартів при торгівлі рослинами і рослинними продуктами.

З розвитком торгівлі зростає ризик поширення шкідників і хвороб рослин і нанесення суттєвої шкоди біорізноманіттю. Щоб торгівля була безпечною, необхідно дотримуватись міжнародних стандартів і норм захисту здоров’я рослин, які зменшують негативний вплив шкідників і пестицидів на здоров’я людини, рослин, а також економіку і навколишнє середовище.

  1. Підтримання здоров’я рослин і охорона навколишнього середовища.

Через кліматичні зміни та людську діяльність змінюються екосистеми, зокрема, з’являються нові ніші для розмноження шкідників і розвитку хвороб рослин, через які втрачається біорізноманіття. У боротьбі з шкідниками і хворобами суб’єктам господарювання слід впроваджувати екологічно безпечні методи, наприклад, інтегрований захист рослин.

Попередження поширення і завезення шкідливих організмів в нові райони дасть можливість заощадити мільярди доларів і забезпечити доступність якісного продовольства. Охорона рослин і рослинних продуктів від шкідників і хвороб сприяє розвитку торгівлі і забезпечує доступ до нових ринків.

  1. Інвестування в розвиток потенціалу щодо захисту здоров’я рослин, дослідження та інформаційно-роз’яснювальна робота.

Необхідно розширювати можливості організацій із захисту рослин та інших відповідних установ і забезпечувати їх кадровими і фінансовими ресурсами, а також вкладати більше коштів в дослідження та інформаційно-просвітницьку роботу щодо здоров’я рослин.

  1. Вдосконалення систем моніторингу і раннього попередження для захисту рослин і їх здоров’я.

Систематичний та ретельний  моніторинг рослин і завчасне отримання інформації про загрози дають змогу застосовувати попереджувальні та адаптаційні заходи, направлені на збереження здоров’я рослин.

Для досягнення цілей Міжнародного року охорони здоров'я рослин дуже важливі стратегічні, партнерські відносини і спільні дії всіх зацікавлених сторін, включаючи уряди країн, наукові і дослідні установи, суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з обігом рослин та рослинних продуктів, а також громадськість та приватний сектор.

До заходів, що проводяться у рамках Міжнародного року охорони здоров'я рослин долучилась і Україна, в тому числі і Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.  Одним із цих заходів є інформаційний проєкт «Не ризикуй!», мета якого – популяризація знань щодо небезпечного впливу шкідливих організмів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь