ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До Дня ліквідатора

Дата: 14.12.2020 08:36
Кількість переглядів: 198

14 грудня виповнюється 34 роки від моменту здачі в експлуатацію об'єкту "Укриття" - саркофагу, котрий забезпечує зберігання радіоактивних відходів на аварійному реакторі. Зведення бетонного могильника почалося одразу після аварії і тривало трохи більше півроку. Учасникам тих трагічних подій удалося зробити неможливе - в рекордні терміни закрити зруйнований четвертий блок бетонним коконом і зупинити подальше розповзання радіоактивного зараження. Цей день в нашій державі названий Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Ще одна назва цього дня – День ліквідатора. Названий він так неспроста, адже ціною життів саме тих людей, які не роздумуючи кинулися в смертельну небезпечну зону, були відвернені наслідки страшної катастрофи.

Ще й досі ми не можемо сповна оцінити і осмислити наслідки фатального вибуху. Чорнобиль для нас - це 3,3 млн. чоловік, серед них понад 1 млн. дітей, постраждалих від катастрофи та її наслідків. Це понад 54 тис. кв. км території, що зазнала прямого радіаційного ураження. Це 160 тисяч людей із 129 населених пунктів, яким довелося залишити рідні домівки і переїхати в інші місця. Більше 350 тис. чоловік брали безпосередню участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС,  серед них більше 20 тисяч працівників військ цивільної оборони та 6217 вогнеборців, більше тисячі з яких вже немає серед нас. Небезпечного впливу аварії зазнають або ще будуть зазнавати близько 35 млн. чоловік.

На сьогоднішній день у Тульчинському районі  нараховується 143 безпосередніх учасників ліквідації, які мають першу, другу та третю категорію. Загалом через атомне пекло, ризикуючи своїм життям і здоров`ям, пройшли сотні тисяч ліквідаторів. Тульчинщина також відрядила багато своїх фахівців: міліціонерів, пожежників, будівельників, медичних працівників - на боротьбу з невідомою та неконтрольованою стихією. А усіх постраждалих внаслідок вибуху – 655 зокрема:  постраждалих І категорії – 553, з них ліквідаторів-57., ІІ категорії – 65 чол., ІІІ категорії –37 чол. та 223 вдів(вдівців) потерпілих 1 категорії. 

І основним завданням державної влади, як на рівні цілої країни так і на районному рівні – забезпечити повний соціальний та медичний захист учасників ліквідації та постраждалого населення.

618 ліквідаторів і потерпілих І та ІІ категорії отримали компенсацію вартості продуктів харчування та допомогу на оздоровлення  на загальну суму – 2,2 млн. грн.

Безкоштовними медикаментами  за рецептами лікарів забезпечено  на суму 500 тис.грн.

Пільгами на житлово-комунальні послуги скористались 520  осіб на загальну суму 1 млн.320 тис..грн.

Надано матеріальної допомоги 18 ліквідаторам та потерпілим на суму 16 ,0 тис.грн.

143 учасникам ліквідації та 230 вдовам померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою   виплачена щорічна грошова допомога на суму 880,8 тис.грн.

Протягом 2020 року забезпечено безоплатними путівками на санаторно-курортне лікування 39 ліквідаторів та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Сьогодні можна з впевненістю сказати, що питання соціального захисту постраждалого населення перебуває на контролі як у голови районної державної адміністрації так і голови районної ради. Хоча звичайно і не всі питання вдається вирішити на районному рівні, проте вірю і надіюся, що у тісній співпраці усіх гілок влади та громадських організацій нам вдасться максимально забезпечити усі державні гарантії, які задекларовані чинним законодавством для ,насамперед , учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також для усього постраждалого населення.

І нині, 14 грудня, в День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ми низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Схиляємо як перед тими, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі, бо всі вони, справді виконували свій обов'язок, а не завдання уряду. Свій найвищий синівський обов'язок перед рідною землею і перед рідним народом - зупинили розповсюдження катастрофи, унеможливили її переростання у глобальний винищувальний смерч для всієї України, інших народів - сусідніх і не сусідніх. Ми всі, які живуть сьогодні, їм безмежно вдячні. Адже ніколи не помре  пам'ять про загиблих, як не згасне вдячність прийдешніх поколінь ліквідаторам того страшного лиха.

 Пам’ять померлим, шана живим.

Низький уклін усім тим, хто ліквідовував наслідки аварії на Чорнобильській атомній станції та будував об'єкт "Укриття"!  

 В такі дні, Вам шановні ліквідатори,  хочеться побажати міцного здоров'я і шани від людей, життєвої наснаги і затишку в оселях, а іншим хто на собі чи на своїх родинах відчув те страшне лихо під назвою Чорнобиль, бажаю насамперед здоров'я, сімейного щастя, витримки і віри в краще майбутнє.  

Начальник управління
соціального захисту населення райдержадміністрації         Микола Богач

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь