ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Нові правила обчислення середньої заробітної плати для відпускних

Дата: 22.12.2020 10:41
Кількість переглядів: 206

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації інформує, що постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 р. № 1213 внесено зміни до «Порядку обчислення середньої заробітної плати» (далі – Порядку №100), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100. Дана постанова  набула чинності  із 12.12.2020 р.

Головна зміна - вилучення п. 10 Порядку № 100, який передбачав обов'язок коригування середнього заробітку у разі підвищення посадових окладів.

Також серед змін в Порядку № 100 виділимо такі:

1.  Норми Порядку № 100 поширили на фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників.

2. Порядок № 100 використовують для оплати всіх видів відпусток, які передбачені законодавством, при обчисленні середньої заробітної плати.

3.  Виокремили службові відрядження, на оплату праці в яких не поширюються норми Порядку № 100.

4. Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

5. Вилучено норму, за якою працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

6. Прибрали необхідність виключати з розрахункового періоду час, коли змінилися структура заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів (актуально було для працівників бюджетної сфери).

7. Якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середню заробітну плату обчислюють відповідно до абзаців 3-5 п.4  Порядку №100 (із установленого посадового окладу, але не менше аніж із розміру мінімальної заробітної плати).

8. При обчисленні середньої заробітної плати треба враховувати всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у п. 4 Порядку № 100.

9. Премії та інші виплати, які виплачують за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включають шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Таку частина визначають діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду.

10.Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної зарплати, середню заробітну плату розраховують з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. При укладенні трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводять з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору. Якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то його проводять шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь