ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сергій Борзов: Важливо налагодити ефективну співпрацю ОДА, райдержадміністрацій, районних рад та громад для оперативного вирішення всіх питань

Дата: 22.12.2020 14:38
Кількість переглядів: 196

З метою налагодження ефективної взаємодії між ОДА та новоствореними громадами в межах нових районів 21 грудня в м. Тульчин відбувся семінар з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади після місцевих виборів – 2020.

Учасниками стали голови РДА, керівники територіальних громад, представники новоутвореної районної ради, керівники чи представники фінансових управлінь та відділів, органів соціального захисту населення, районних відділів Головного  управління Держгеокадастру у Вінницькій області та відділів земельних ресурсів місцевих рад. До роботи засідання долучилися і народні депутати України – Микола Кучер та Лариса Білозір.

На початку наради голова ОДА Сергій Бозов зазначив, що чергова – четверта виїзна зустріч відбувається в Тульчинському районі. Відтепер Тульчинський район включає в себе Брацлавську селищну, Вапнярську селищну, Городківську сільську, Крижопільську селищну, Піщанську селищну, Студенянську сільську, Томашпільську селищну, Тульчинську міську, Шпиківську селищну територіальні громади.

За словами Сергія Борзова, всі громади району і області після виборів розпочали роботу в новому форматі – в нових межах та нових повноваженнях:

«Формування територій нових громад та районів завершилось. Вступив в дію закон 1009-ІХ. Він чітко визначив правонаступництво громад і районів, розподіл їх повноважень та умови передачі майна з районів в громади. Водночас, на рівні області обласна державна адміністрація продовжує виконувати всі передбачені законом функції та реалізовувати делеговані повноваження. І тому, особливо важливо налагодити ефективну співпрацю обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій, районних рад та громад – для оперативного вирішення всіх питань»,  – наголосив керівник регіону.

Відтак, як зауважив Сергій Борзов, започатковано абсолютно новий формат взаємодії між ОДА та новоствореними громадами в межах нових районів. Голова ОДА висловив переконання, що такі зустрічі стануть регулярними.

Керівник регіону повідомив, що паралельно відбуваються ще три робочих зустрічі – окремо працюють спеціалісти із фінансів, соціальної сфери та землевпорядкування з фахівцями профільних структур ОДА та Держгеокадастру.

Розповів голова ОДА Сергій Борзов і про те, що буде з виплатами 8 тисяч гривень допомоги для підприємців. Так, керівник області повідомив, що прийом заявок на виплату одноразової матеріальної допомоги громадянам і бізнесу триває до 31 грудня.

«Володимир Зеленський заявив, що виплати 8 тисяч допомоги підприємцям та працівникам мають здійснити до 8 січня. "У нас 710 тисяч ФОПів і суб’єктів господарювання, які мають отримати виплати. І здійснити це потрібно до 8 січня. Це один з пріоритетів для Уряду", – сказав президент», – наголосив Сергій Борзов. За його словами, вже близько 300 тисяч людей зареєструвались у системі для отримання цієї виплати. Всього близько мільйона і фопівців, і найманих працівників можуть отримати виплати.

«Головна проблема сьогодення – це пандемія коронавірусу. Так, нам вдалось спільними зусиллями суттєво покращити ситуацію з забезпеченням ліжками для лікування хворих на коронавірус. Поточні рівні захворюваності і смертності у Вінницькій області – кращі за аналогічні показники великих європейських країн. Це відзначив головний санітарний лікар Віктор Ляшко», – повідомив голова ОДА.

Сергій Борзов наголосив, що першочергове питання сьогодення – це формування бюджету громад на 2021 рік.

«Ви знаєте, що 15 грудня був ухвалений Державний бюджет на 2021 рік. У громад є неповних два тижні на приведення своїх бюджетів у відповідність до показників Державного бюджету. Обласна державна адміністрація проаналізувала всі необхідні дані для підготовки бюджету. Громади мають увійти в 2021 рік з якісними бюджетами розвитку», – наголосив посадовець.

Ще одне важливе питання, на думку голови ОДА, це забезпечення якісних соціальних послуг в громадах.

«Розумію, наскільки це питання важливе, адже незабаром всі функції з обробки документів та надання соціальних послуг повністю перейдуть в громади. Люди не повинні відчути незручностей протягом цього перехідного періоду», – зауважив Сергій Борзов.

Активно триває процес передачі в громади земельних ресурсів. Сергій Борзов переконаний – передача землі в комунальну власність громад забезпечить наповнення місцевих бюджетів і дасть можливість працювати з бізнесом та інвесторами. Це – важливий ресурс, і необхідно ефективно завершити процес передачі, –  зазначив голова ОДА. За його словами, розпочато процес передачі майна з районів в громади. Закон передбачає передачу всього майна з району в громади до 1 липня 2021 року.

Важливим, на переконання керівника регіону, є і формування систем управління в громадах:

«Досвід показує, що найбагатша громада без ефективної системи управління мало на що здатна. Громада має провести аналіз потреб своїх мешканців і створити відповідну структуру управління. Ваше завдання – підібрати відповідних спеціалістів», – зазначив посадовець. Він також зауважив, що завдання місцевих державних адміністрацій полягатимуть в наданні консультацій щодо забезпечення законності, здійсненні перевірки актів органів місцевого самоврядування та застосуванні заходів з усунення порушень законодавства таких актів.

В ході наради про парламентське забезпечення реформ в Україні проінформувала народний депутат України Лариса Білозір. Вона зазначила, що такі зустрічі – це ефективний інструмент роботи з громадами, навчання та налагодження співпраці органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, який проводиться в кожному з шести новостворених районів області.

Ключові аспекти організації та механізми забезпечення надання соціальних послуг  населенню в громадах розкрила перший заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Наталя Заболотна. За словами посадовиці, всі ті послуги, які отримували мешканці області до впровадження нового адмінтерустрою, мають бути повною мірою збережені.

«Адміністративні послуги соціального характеру та соціальні послуги – це дві важливих складових соціального захисту на рівні територіальних громад. Жодних збоїв в наданні цих послуг не має бути», – наголосила Наталя Заболотна.

Про особливості формування бюджету громад на 2021 рік проінформував заступник директора Департаменту фінансів облдержадміністрації – начальник управління бюджетної політики  Олександр Горба. Заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Ігор Луців ознайомив присутніх з процедурою передачі земель державної власності у комунальну власність громад. Своєю чергою, експерт Всеукраїнської Асоціації ОТГ Євгеній Шаповалов розповів про територіальну організацію влади на місцях та процедуру передачі майна із спільної власності територіальних громад району до комунальної власності громад. Питань формування ефективної системи управління в громадах, планування та оптимізація систем надання послуг торкнувся радник голови обласної державної адміністрації Андрій Кавунець.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь