ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

29 січня українці відзначають день пам’яті Героїв Крут

Дата: 29.01.2021 08:27
Кількість переглядів: 188

Щороку 29 січня в Україні відзначають трагічну та водночас героїчну дату – роковини бою під Крутами. 103 роки тому в легендарному бою проти армії більшовиків, яка наступала на Київ, українські юнаки відважно пожертвували своїм життям.

Саме тоді на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Відступаючи до ешелону, частина студентської сотні потрапила в оточення, у сутінках втратила орієнтир і вийшла на станцію «Крути», яку уже зайняли червоноармійці. 27 полонених юнаків розстріляли після численних катувань, наймолодшим полеглим було по 16 років. Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних за розпорядженням українського уряду 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

Героїчний вчинок молодих воїнів закарбувався у пам’яті поколінь, став прикладом боротьби за незалежність України та дає наснагу в боях українським воїнам й досі.

Пам’ятаймо цих юних звитяжців!

Слава Україні!

Героям слава!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь