ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щеплення – це один із найбільш ефективних шляхів припинення захворюваності, який має діяти паралельно з дотриманням карантинних вимог

Дата: 25.02.2021 16:21
Кількість переглядів: 187

Фото без опису

На цьому наголосила заступник директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА та регіональний координатор з організації проведення вакцинації Тетяна Бондаренко під час засідання круглого столу, щодо старту кампанії імунізації у Вінницькій області.

«Вже минула доба після того, як у Вінницькій області розпочато кампанію з імунізації медичних працівників проти коронавірусної інфекції. Зокрема, вчора вже були вакциновані 10 медпрацівників, а сьогодні проводиться імунізація медичних працівників бригад екстреної медичної допомоги, які базуються у м. Вінниці. Продовжує працювати бригада вакцинаторів, яка пройшла відповідне навчання у складі 5 осіб – 2 лікарів та 3 медсестер. Це працівники Центру первинної медико-санітарної допомоги №5 м.Вінниці, - зазначає Тетяна Бондаренко, - На жаль, у Вінницькій області фіксується зростання кількості захворілих на коронавірусну інфекцію. Так, станом на 25 лютого, за минулу добу коронавірус вперше виявлено у 639 осіб. Завантаженість ліжок стаціонарів сягає 51%. Також збільшується кількість дітей, які мають підтверджену коронавірусну інфекцію. На сьогодні 30 дітей перебувають у стаціонарах з підтвердженим СOVID-19.Ми маємо розуміти, що припинення пандемії, і, в тому числі, у Вінницькій області, має бути спільною справою усіх без винятку, а не лише медичних працівників. Щеплення – це один із найбільш ефективних шляхів припинення захворюваності, який має діяти паралельно з дотриманням карантинних вимог».

Разом з тим керівник повідомила, що наразі двоє лікарів мобільної бригади, яких вчора вакцинували від СOVID-19, продовжують працювати та почуваються задовільно. Серед тих десяти осіб, які вакциновані: станом на ранок одна людина має температуру 37,2 і болі у м’язах. Ця реакція передбачувана, зазначають фахівці, і прописана виробником в інструкції, яку отримали до вакцини. Зазначається, що можлива неважка реакція після щеплення. Підвищення температури виникає у 40% осіб, які вакцинувалися, і проходить протягом 1-2 днів без специфічного лікування. За необхідністю приймаються жарознижуючі препарати, якщо температура вище 38,5 або виражений дискомфорт і головний біль.

На зустріч приїхала ілікар-пульмонолог Аліна Олександрівна, яка вчора також отримала щеплення проти коронавірусу. Вона повідомила, що самопочуття задовільне. Зранку спостерігався головний біль, який протягом дня пройшов. Реакція на щеплення абсолютно ідентична, як і на вакцини від інших хвороб.

«Завжди потрібно зважено підходити до будь-яких рішень, виключаючи фейкову інформацію, якої зараз досить багато. – зауважила лікар. – Рішення прийняла легко, адже я є прихильником вакцинації. Оскільки я не хворіла на коронавірус і не маю антитіл проти нього, вирішила пройти імунізацію. Адже я працюю у вогнищі інфекції, потрібно захищати не тільки себе, а й тих людей, які мене оточують».

В свою чергу головний інфекціоніст області Лариса Мороз зауважила, що також є прихильницею вакцинації і вся родина проводить щеплення: «Уся моя родина вакцинується, і від грипу також. Я буду вакцинуватися і від коронавірусу, але наразі маю достатньо антитіл. На мою думку, ми повинні, у першу чергу, вакцинувати тих медичних працівників, які не перехворіли і не мають антитіл, але працюють у вогнищах інфекції. Таким чином, ми зможемо створити більший прошарок захищених людей серед медичного персоналу. А вже під час другої хвилі вакцинації щеплення отримають ті медпрацівники, які мають достатньо антитіл, але ми розуміємо, що їх рівень поступово знижується. Рішення щодо вакцинації, безперечно, добровільне і кожен має прийняти своє рішення. Я вважаю, що коронавірус має бути керованою інфекцією, як і грип, від якого застосовуються вакцини. Ми зараз працюємо в екстремальних умовах, тому класичні клінічні дослідження, які проводяться в процесі розробки вакцини, дещо відрізняються. Ми повинні розуміти, що усі вакцини всіх виробників наразі практично на одному рівні. І це нормально для екстреної ситуації, адже необхідно швидко сформувати колективний імунітет. Спираючись на досвід інших країн, зокрема Ізраїлю, вакцинація працює. Однак, ми побачимо результативність щеплення не одразу, а через два-три місяці, коли достатня кількість людей отримає першу і другу дозу вакцини. Особливо йдеться про людей, що належать до групи ризику».

Коментуючи епідситуацію в області, Лариса Мороз зазначила, що останнім часом коронавірус «помолодшав», адже зросла кількість нових випадків серед людей активного працездатноговіку: від 30 до 65 років. Спостерігається і зростання кількості «важких» хворих.

«Наголошую: ніякого самолікування! Ми використовуємо ті препарати, які довели свою ефективність, але специфічного лікування конкретно від коронавірусу наразі немає», - підкреслила Лариса Мороз.

В ході зустрічі присутні поспілкувались і з першою вакцинованою лікаркою Людмилою Бойко, яка є лікарем, завідувачем амбулаторією ЦПМСД №5 і входить до складу мобільної бригади. Вона розповіла, що має гарне самопочуття, температура в нормі, жодних змін у своєму стані не відчула.

«Багато моїх друзів, колег, а також пацієнтів розпитували мене про цю вакцинацію. Але найбільше пацієнтів цікавило, коли вони зможуть зробити щеплення. Звісно, серед моїх пацієнтів є люди, які очікують цієї вакцинації, вони мають покази для першочергового включення в списки на імунізацію. Всі ці списки вже сформовано, але вакцинація є виключно добровільною», - зазначила пані Людмила.

Наразі навчання щодо здійснення щеплень від коронавірусу пройшла одна мобільна бригада. В першу чергу вакцинацією охоплюватимуть ковідні лікарні, які розташовані в м.Вінниці. З понеділка розпочнеться навчання для решти бригад. Перша бригада з Гайсинського ЦПМСД. Таким чином вакцинація розпочнеться з Гайсинського району, адже саме гайсинська ЦРЛ є опорною по «ковіду». Далі будуть проводитись щеплення медпрацівникам по всьому району, після чого будуть виїзди у сусідні райони, де також проводитимуть вакцинацію.

«Ми хочемо якнайшвидше навчити всі 20 наших бригад, які працюватимуть на першому етапі вакцинації. Це дозволить уникнути перевантаження бригад та максимально швидко охопити імунізацією наших медичних працівників. Після Гайсинського району першочергово охоплюватимемо вакцинацією ті лікарні, які є «ковідними» – Калинівська, Козятинська, Жмеринська та Хмільницька ЦРЛ. В числі перших також будуть Могилівподільська та Ямпільська ЦРЛ. Крім того враховуватимуться темпи поширення захворювання у районах і прийматимуться відповідні рішення», - повідомила Тетяна Бондаренко.

За рекомендаціями і підрахунками МОЗ України перший етап вакцинації має тривати місяць-півтора, тому в планах протягом цього періоду охопити першою дозою вакцини всіх медиків області. Відповідно до проведених клінічних досліджень ефективність вакцинації при введенні 1 дози складає орієнтовно 60%, а через 4 тижні після введення другої дози, ефективність вакцини складає понад 90%.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь