ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

26 лютого в Україні відзначають День спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Дата: 26.02.2021 07:41
Кількість переглядів: 164

25 лютого 2014-го біля будівлі кримської Верховної Ради відбувся проросійський мітинг, який організували організація «Кримський фронт» і так звані «козацькі» організації. Учасники акції вигукували проросійські гасла та вимагали відокремлення від України шляхом проведення референдуму. Перед мітингувальниками виступив тодішній голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов, який оголосив про проведення 26 лютого позачергової сесії. ЗМІ почали повідомляти, що на цю сесію може бути винесено питання про вихід Криму зі складу України.

26 лютого біля Верховної Ради АРК відбулося два мітинги.

Не погоджуючись з позицією проросійських сил, Меджліс кримськотатарського народу наступного дня вивів під стіни Ради близько 10-12 тис. мітингарів. Вони виступали за територіальну цілісність України та вимагали скасувати позачергову сесію парламенту.

 Паралельно відбувався ще один мітинг, організований партією «Руська єдність». Він налічував від 2 до 4 тис. осіб. Два табори протестувальників розділяв кордон міліції, втім, сутичок не вдалось уникнути – тоді загинуло дві особи. Сесію цього дня так і не провели, а наступного “зелені чоловічки” зі зброєю захопили будівлю Верховної Ради півострова, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ.

Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Народний депутат Ахтем Чийгоз, закликав  президента офіційно встановити 26 лютого Днем спротиву, керуючись діями  кримських татар та інших громадян України, що виступили проти незаконної окупації і зараз продовжують боротьбу проти агресора, стали підставою для жорстоких репресій, терору з боку російського окупаційного режиму.

26 лютого 2020 року Президент Володимир Зеленський заявив про підписання указу про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, як щорічної пам'ятної дати.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь