ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Важливо спрямувати роботу на єдину важливу річ – це підвищення якості чинного законодавства, - Руслан Стефанчук

Дата: 02.03.2021 11:50
Кількість переглядів: 162

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя» розповів про планування законотворчої діяльності у Верховній Раді.

«Великим завданням сьогоднішніх членів Парламенту, членів Уряду є, в першу чергу, спрямувати свою роботу на єдину важливу річ — це підвищення якості чинного законодавства. Цей етап не є швидким, і ви знаєте, що для всіх країн, які проходили систематизацію законодавства, це був надзвичайно тернистий шлях. Ми почали з того, що півтора року тому одним з перших законів, який був прийнятий у Верховній Раді, був пов'язаний з плануванням законотворчої діяльності. Я не кажу, що це відбулося вперше за 30 років, але за часи незалежності подібне було тільки тричі: це 91-й, 95-й та 2008 роки, коли у Верховній Раді був план законопроєктних робіт. Весь інший час Верховна Рада, як єдиний законодавчий орган, функціонувала як їй заманеться, приймала нормативно-правові акти, які вона забажає, які лобіювали та за які голосували», - зазначив Руслан Стефанчук.

Перший заступник Голови Верховної Ради України на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя» пояснив, чому важливо вирішити проблему зарегульованості в українському законодавстві.

«Ще один блок. Це питання визначеності що ми будемо робити з зарегульованістю. Ми знаємо, що перехід від планової до теперішньої економіки не був супроводжений так званою «законодавчою гільйотиною». Коли ми взяли непотрібні для держави дозволи та не обрізали їх. Крім того, ми вперлися в наявність пострадянського Господарського кодексу України, який створив надзвичайно багато перешкод для правозастосування. При прийнятті Цивільного кодексу у 2003 році були усічені цілі низки законодавства і замість єдиного кодексу приватного права, ми отримали урізаний Цивільний кодекс України. Ця проблематика дає нам відповідні негативні результати на сьогодні», - сказав Руслан Стефанчук.

Він також розповів про боротьбу у Верховній Раді з так званим «законодавчим сміттям», зазначивши: «2 лютого 2021 року ми прийняли план законодавчої роботи на 2021 рік, в якому системно розписали ті нормативно-правові акти, які будуть прийняті Верховною Радою, і, що важливо, надалі буде здійснюватись моніторинг, чи досягли вони мети, на яку покладались. Але ми розуміємо, що переворушувати понад 1 млн нормативно-правових актів та вибудовувати систему — це теж не дуже правильно. Тому ми пропрацюємо над усуненням «нормативного сміття». До нього можна віднести багато речей, які стосуються нашого законодавства. Насамперед це я говорю про акти УРСР та РСР, які до сьогодні, відповідно пункту 1 перехідних положень Конституції України, застосовуються у нас в Україні».

Під час форуму високопосадовець також зупинився на рекодифікації кримінального та цивільного законодавств.

«Ми створили дві робочі групи по рекодифікації двох важливих галузей законодавства. Це законодавство, яке регулює відносини «людина-людина» - це цивільне законодавство — і «людина та її девіантна поведінка» - це кримінальне законодавство», - заявив Руслан Стефанчук.

Він додав, що до робочої групи над опрацюванням Цивільного кодексу України були запрошені відомі теоретики та практики цивільного права.

«Таким чином ми створили концепцію рекодифікації цивільного законодавства України», - додав Руслан Стефанчук.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь