ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Олексій Кот про структурні проблеми Господарського кодексу України

Дата: 02.03.2021 14:45
Кількість переглядів: 176

Чому Україні не потрібен Господарський кодекс розповів доктор юридичних наук, професор, заступник керівника робочої групи з питань рекодифікації Цивільного кодексу Олексій Кот на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Розвиток Правосуддя».

«Цивільний кодекс охоплює абсолютно всі сфери приватного правового регулювання. Це стосується і відносин між фізичними особами, і відносин, в яких беруть активну участь підприємці, держава та відповідні державні утворення. Жодних проблем з цим не було. Однак, потрібно віддати належне: наші колеги господарники непогано відчули цей момент. Вони натиснули на відповідні кнопки, і тому ми маємо квазі-дуалізм в приватному праві. Ми маємо Господарський кодекс та Цивільний кодекс. Вся ця ситуація доволі відома, вона не потребує додаткових коментарів. Тим не менш, чому ми наполягаємо на тому, що Господарський кодекс не просто не потрібен, він заважає розвитку нашій державі, нашому суспільству в цей час. Об'єктивно ми розуміємо, що цей розвиток не є можливим без належного підкріплення розвитку української економіки з боку іноземних держав, з боку іноземних інвесторів», - сказав Олексій Кот.

Високопосадовець також розповів про структурні проблеми Господарського кодексу України.

«Перша частина Господарського кодексу — це лозунги, які перекочували до цього нормативного акту ще з радянських часів. Це ідеї про правовий господарський порядок. Друга частина — це окремі положення, які абсолютно незрозумілі для іноземних інвесторів. Вони незрозумілі навіть для юних студентів. Йдеться про сузір'я державних та недержавних підприємств, про право господарського відання, про право оперативного управління. Третя частина — це все те, що було у Цивільному кодексі і було фізично висмикнуто з нього під час одночасного ухвалення і Цивільного, і Господарського кодексів. Була поставлена задача певною мірою узгодити ці два акти», - розповів Олексій Кот.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь