ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Нестандартні форми трудових відносин узаконять

Дата: 25.03.2021 16:09
Кількість переглядів: 191

Відділ стратегічного розвитку, економіки, інфраструктури та агропромислового розвитку управління правового забезпечення та взаємодії з органами місцевого самоврядування апарату райдержадміністрації інформує, що Кабінет Міністрів України на черговому засіданні схвалив проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості». Даним законопроектом  передбачається законодавче врегулювання взаємовідносин працівників та роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання тієї чи іншої роботи, зокрема роботи фрілансерів –працівників,  що працюють віддалено з нефіксованим робочим часом

В зв'язку з цим законопроект пропонує на законодавчому рівні закріпити такий характер трудових відносин, за яких роботодавець зможе залучати працівника до роботи лише за наявності потреби, а оплата, відповідно  проводитиметься за фактичний час роботи такого працівника.

З цією метою вводиться нова форма трудового договору - трудовий договір з нефіксованим робочим часом, який обов’язково має укладатися  в письмовій формі. Передбачається, що оформлення трудових відносин таким способом дозволить уникнути використання незадекларованої праці та унеможливить накладення фінансових санкцій на роботодавців. Крім того, роботодавець матиме можливість залучати додаткові трудові ресурси, потребу у яких складно вирахувати наперед, що дозволить мінімізувати витрати на оплату роботи працівників, яких "тримають про всяк випадок". Права та інтереси роботодавця захищатимуться умовою договору, згідно з якою працівник не зможе відмовитися від виконання роботи у разі його залучення в дні та години, встановлені договором, що дозволить зменшити ризики, які нерідко виникають при укладенні цивільно-правових договорів.

Переваги для працівника полягають у можливості поєднувати роботу з іншою діяльністю, не порушуючи умови трудового договору, а також у можливості планувати свою діяльність в залежності від поставлених завдань. Працівник може укласти необмежену кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом за умови можливості виконання роботи, не порушуючи зобов'язання за договорами з усіма роботодавцями. При цьому працівник матиме ті ж самі соціальні та трудові права та гарантії, що надаються за стандартним трудовим договором. Зокрема, працівникові має встановлюватися гарантована мінімальна кількість оплачуваних робочих годин на місяць, що забезпечуватиме йому регулярну оплату. З цього вбачається, що нова форма трудового договору зберігає всі необхідні вимоги трудового законодавства щодо прав та обов'язків роботодавців та працівників, при цьому дозволяючи їм регулювати свої відносини більш вільно та взаємовигідно.     

Додатковим нововведенням такої форми трудового договору, наприклад, є можливість встановити в ньому підстави припинення трудових відносин, що не передбачені діючим трудовим законодавством.

Кількість таких трудових договорів у одного роботодавця не може перевищувати 10 відсотків загальної кількості трудових договорів. Якщо ж роботодавець використовує найману працю менше ніж 10 працівників, то може укладатися лише 1 договір з нефіксованим робочим часом.     

Крім того, законопроектом передбачена гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць, а саме 32 години. Якщо працівник протягом календарного місяця виконував роботу менше 32 годин, йому повинна бути виплачена заробітна плата не менше, ніж за 32 години робочого часу відповідно до умов оплати праці, визначених трудовим договором.

Кількість базових годин, у які від працівника можуть вимагати працювати, не може перевищувати 40 годин на тиждень, а кількість базових днів не може перевищувати 6 днів на тиждень.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь