ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Якщо медичний працівник захворів на COVID-19, виконуючи свої професійні обов'язки.

Дата: 31.03.2021 09:31
Кількість переглядів: 143

В умовах поширення коронавірусної хвороби, медичні працівники, які найбільше перебувають в зоні ризику, першими прийняли удар епідемії COVID-19, наражаючи себе на величезну небезпеку.   Звичайно ж, ці події не могли пройти повз  Крижопільських медичних працівників.

З початку карантинного періоду, пов’язаного з інфекційним захворюванням,  за оперативними повідомленнями від закладів охорони здоров’я   щодо гострого професійного захворювання медичних працівників на COVID – 19,  до Крижопільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області надійшли та зареєстровано  лабораторно підтверджених  21  випадок інфікування гострої респіраторної хвороби COVID-19 медичних працівників.

Лабораторно підтверджені випадки інфікування медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, розслідуються як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог  Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337 із доповненнями  (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 6 Порядку, заклад охорони  здоров’я  зобов’язаний невідкладно передати відповідним органам екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на гостре професійне захворювання на виробництві із вказанням  лабораторно підтвердженого   діагнозу  гострого професійного захворювання, яке  встановлюється лікарем будь-якого лікувально-профілактичного закладу після обов’язкової консультації з профпатологом та лікарем з гігієни праці.

Після отримання повідомлення про гостре професійне захворювання, роботодавець, не пізніше наступного робочого дня наказом утворює комісію для розслідування гострого професійного захворювання.

У разі смерті медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також в стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, що настала під час дії карантину, встановленого КМУ та протягом трьох місяців з дати його відміни,  внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2,  рішенням Кабінету Міністрів України від  05.01.2021. врегульовано процедуру розслідування.

В такому випадку утворюється    наказом керівника закладу охорони здоров’я  комісія для проведення розслідування, яка складається з представників цього закладу.

На період карантину Фонд соціального страхування України  працює в штатному режимі, виконуючи всі статутні завдання та функції передбачені Законом України від 23.09.1999 р. № 1105  «Про загальнообов'язкове  державне соціальне страхування», зокрема, здійснює забезпечення соціальними гарантіями тих застрахованих осіб, які прямо постраждали від пандемії. Карантин є окремим страховим випадком, тож на час його дії працює передбачений законом особливий порядок видачі листків непрацездатності, які фінансуються за рахунок Фонду соціального страхування України.

Розмір виплати застрахованим медичним працівникам за лікарняними листками залежить від тривалості трудового стажу та визначається, виходячи із середньої зарплати працівника. Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності (перші п’ять днів оплачується за рахунок роботодавця). Якщо застрахована особа захворіла в період карантину, накладеним органами санітарно-епідеміологічної служби, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, надається з першого дня за весь час відсутності на роботі. Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок перебування в закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення короновірусної хвороби, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, починаючи з шостого дня хвороби у разі надання листка непрацездатності, виданого в встановленому порядку із зазначенням причини  ізоляція від COVID-19.

Виплата матеріального забезпечення за таким видом непрацездатності проводиться медичним працівникам в розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу), не залежно від трудового стажу.

Медична допомога надається медичним працівникам, які перебувають у трудових відносинах із закладами охорони здоров’я, що забезпечують надання медичної допомоги, та фізичним особам- підприємцям згідно з одержаною відповідно до закону ліцензією.

У разі встановлення медичному працівнику інвалідності протягом одного календарного року, після захворювання на COVID-19 внаслідок виконання професійних обов’язків, медичний працівник  має подати заяву до робочого органу Фонду соціального страхування України за місцем свого проживання. Розмір соціальної виплати потерпілій  застрахованій  особі залежатиме  від встановленої МСЕК групи інвалідності та відсотків втрати професійної працездатності медичним працівникам, які перехворіли коронавірусною хворобою. 

Захворювання на коронавірусну хворобу може викликати ускладнення. За наявності медичних показів застраховані особи- медичні працівники, які перехворіли на COVID -19,  згідно висновку ЛКК, де перебуває пацієнт, мають право пройти реабілітаційне лікування на базі санаторно- курортних закладів за кошти Фонду соціального страхування України. 

У разі смерті медичного працівника від COVID-19 внаслідок виконання професійних обов’язків, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, Фонд соціального страхування України  здійснює фінансування страхових виплат і допомог на підставі акту розслідування комісії. Сума  виплати одноразової допомоги складає 750-кратних розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня 2021 року, що становить 1 702,5 тис. гривень.

З метою посилення захисту прав та інтересів медичних та інших працівників, які безпосередньо задіяні в ліквідації епідемії та лікуванні пацієнтів хворих на COVID -19, рішенням Кабінету Міністрів  України від 13.05.2020р. доповнено перелік професійних захворювань коронавірусною хворобою COVID -19. Потерпілими від коронавірусу можуть бути визнані медичні працівники, які відповідно до наказу керівника закладу охорони здоров’я та посадової інструкції призначені безпосередньо надавати медичну допомогу хворим на COVID -19 і працювали в спецустановах із збудником коронавірусом або брали участь в  дезінфекційних заходах і при цьому не порушували правила охорони праці та техніки безпеки.

Для  отримання більш детальної,  просимо звертатися  до  спеціалістів  Крижопільського  відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області за телефоном: (04340) 2-16-35,  2-14-61.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь