ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обережно кліщі

Дата: 17.05.2021 08:50
Кількість переглядів: 108

Настало літо, а це – прогулянки на вулиці, заняття туризмом, метушня в саду і укуси кліщів. Ці маленькі моторошні створіння намагаються, при кожному зручному випадку, зачепитися за жертву. Проблема з цими павукоподібними все більше поширюється.

Кліщі зустрічаються всюди, проте існують місця, де їх чисельність особливо велика. Улюбленими місцями полювання кліщів є хвойні ліси, а також вологі місця: яри, узбіччя доріг, затінені місця з листяною рослинністю і густою травою. Також багато кліщів водиться на луках, лісових ярах, узліссях і берегах водойм.

Активізуються кліщі перед дощем у похмуру погоду, а в ясний день вони небезпечні вранці і ввечері. Влітку найсприятливішою для них є температура 20° тепла.Важливо знати, що в лісах кліщі у великій кількості концентруються на лісових стежках, на узбіччях яких росте трава. Це пов’язано з тим, що кліщів дуже приваблює запах тварин і людей, які часто пересуваються по цих стежках. Цікаво, що кліщі практично позбавлені зору, можуть відчути запах живої істоти на відстані 10 метрів.

Кліщовий енцефаліт – це вірусна інфекція, яка переноситься кліщами. Вона характеризується ураженням головного та спинного мозку, хоча на початковій стадії її легко сплутати, наприклад, із грипом: у хворого дуже висока температура, ломота в м'язах і суглобах, головні болі. Крім енцефаліту кліщі можуть переносити бореліоз, небезпечне захворювання для людини.

Ніколи не можна вгадати, чи заражений кліщ. Вони абсолютно нічим не відрізняються, і рознощиками вірусу можуть бути і самці, і самки, і навіть личинки. Зараження самих комах відбувається, коли вони годуються з інфікованих тварин.

Ось 10 порад, які врятують від кліщів.

1. Засіб для відлякування комах. Можна використовувати інсектициди для відлякування кліщів. Перметрин – інсектицид, яким обробляють протималярійні сітки для ліжок, вбиває як дорослих кліщів, так і личинок (німфи), які є збудниками хвороби Лайма.

В ідеалі, слід купувати одяг, взуття і шкарпетки, оброблені перметрином.

2. Бути напоготові навіть вдома. Туризм і кемпінг – не єдині способи заразитися чимось від кліщів. За останніми даними, приблизно три чверті людей „зустрічаються” з кліщами у себе вдома. Навіть ігри з дітьми у дворі піддають їх ризику. Батьки повинні перевіряти дітей на наявність кліщів після кожної прогулянки.

3. Перебування на сонці. У личинок кліщів зовнішній шар (кутикули) досить пухкий, тому вони швидко втрачають вологу. І як результат, кліщ не в змозі вижити більше 8 годин в середовищі з вологістю менше 80%. Німфи скупчуються в тінистих листяних, вологих місцях, тому перебування на сонці може значно знизити ризик зараження від кліщів.

4. Зміни ландшафту. Кліщі залишаються в декількох метрах від будинку в зоні між двором і лісовою місцевістю. Щоб позбавити двір від кліщів, використовуйте ландшафт, що відлякує мишей, оленів, і інших гризунів, які можуть бути переносниками кліщів.

Слід прибирати листя, кущі та іншу рослинність, яка може стати „домом” для кліщів. Ігрові майданчики для дітей повинні знаходитися на сонці, а не в тіні. Кліщі також не можуть забратися у двір через дерев’яний паркан, тому що швидко висихають через сухість дерева.

5. Перевірка собак. Хоча, зазвичай собачі кліщі не переносять хвороби, якими може заразитися людина, в окремих випадках кліщ може потрапити до будинку на тварині. Тому слід перевіряти собак після кожної прогулянки. Гарненько обмийте улюбленця, можна навіть зі шлангу. Швидше за все, йому це не сподобається, але це можна зробити в ігровій формі.

6. Закритий одяг. Носіння закритого одягу позбавить від потрапляння кліща на шкіру. Заправлені в шкарпетки штани виглядають не дуже модно, але це може запобігти зараженню хворобами, які переносять кліщі.

Звичайно ж, нелегко дотримуватися цих порад у розпал сезону кліщів. У літній час ніхто не буде носити закритий одяг – занадто жарко. Це захистить від кліщів, але може викликати тепловий удар. Є й інші запобіжні заходи від кліщів у спекотний період.

7. Світлий одяг. Одяг повинен бути світлим. Розмір нифм кліщів приблизно з макове зерно, і якщо на вас одяг і шкарпетки світлого кольору, буде легше виявити на собі паразита.

8. Швидка сушка одягу. Кліщі дуже чутливі до сухості, їх можна вбити, поклавши одяг в сушарку на п’ять хвилин на високу температуру. Кліщ може вижити під час прання. Краще одразу після прання висушити одяг при високій температурі.

9. Душ і перевірка. Після будь-якого виду активності на вулиці необхідно відразу ж роздягнутися, оглянути на наявність кліщів і прийняти душ. У тих, хто приймає душ відразу ж після вулиці, вірогідність заразитися хворобою Лайма значно нижча, так як вони можуть помітити на собі кліща швидше, ніж той їх заразить.

Збудник хвороби потрапляє в організм людини через кілька годин після укусу.

10. Видалення кліща. Експерти кажуть, що, якщо, незважаючи на всі перераховані вище заходи, кліщ таки вкусив вас, його необхідно відразу ж видалити.

Слід відразу ж звернутися до лікаря, якщо у вас з’явилися симптоми грипу або підозрілий висип. І принести з собою кліща, для того щоб його перевірили на наявність хвороб.

Сектор з питань оборони та цивільного
захисту апарату райдержадміністрації 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь