ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як приймати на роботу та звільняти неповнолітніх працівників

Дата: 15.06.2021 16:57
Кількість переглядів: 112

Відділ стратегічного розвитку, економіки та агропромислового розвитку управління правового забезпечення та взаємодії з органами місцевого самоврядування апарату райдержадміністрації інформує, що  відповідно до статті 188 Кодексу Законів про працю в Україні (далі - КЗпП) не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Як виняток, за письмовою згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли 15 років. Крім того, за згодою одного з батьків або особи, що його замінює для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, до роботи лише у вільний від навчання час допускаються підлітки від 14 років. З неповнолітньою особою трудовий договір обов’язково укладається у письмовій формі.

Стаття 189 КЗпП скеровує, що кожен суб’єкт господарювання повинен вести спеціальний облік неповнолітніх із зазначенням дати їх народження. При прийнятті на роботу неповнолітня особа обов’язково повинна пройти медичний огляд і надати роботодавцю медичний висновок про відсутність протипоказань щодо запропонованої роботи. Надалі підліток має проходити кожного року обов’язковий профілактичний медичний огляд до досягнення 21-річного віку (ст. 191 КЗпП).

Для робітників віком до 18 років норми виробітку встановлюються виходячи з норм виробітку для дорослих робітників пропорційно скороченому робочому часу для осіб, що не досягли 18 років. Водночас для таких осіб можуть затверджуватись знижені норми виробітку. Ці норми затверджуються роботодавцем за погодженням з профспілковим комітетом (ст. 193 КЗпП).

Тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП) для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої для осіб відповідного віку.

Тривалість щорічної основної відпустки (ст..75 КЗпП) для осіб до 18 років становить 31 календарний день.і  надається у зручний для них час повної тривалості у перший рік роботи за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві (ст..195 КЗпП).

Забороняється:

1)  застосування праці осіб молодше 18 років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

2)  забороняється залучати осіб молодше 18 років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей особами молодше 18 років затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці (ст. 190 КЗпП).

3. Забороняється залучати працівників молодше 18 років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні (ст. 192 КЗпП).

Звільнення працівників молодше 18 років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. Звільнення без такого погодження є незаконним. Крім того, звільнити неповнолітнього з підстав, зазначених в пунктах 1, 2 і 6 статті 40 КЗпП, можна лише у виняткових випадках і з обов’язковим працевлаштуванням (ст. 198 КЗпП).

У разі коли виконання трудового договору неповнолітнім загрожує його здоров’ю або порушує його законні інтереси, батьки, усиновителі та піклувальники неповнолітнього, а також державні органи і службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового (ст. 199 КЗпП).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь