ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Фестиваль народної творчості ім.К.Широцького “Кроковеє колесо” 

Дата: 28.06.2021 09:55
Кількість переглядів: 162

27 червня в переддень відзначення 25 річниці Конституції та в рамках відзначення 30 річниці Незалежності, вшановуючи 135 річницю від дня народження науковця, етнографа, педагога, просвітника та громадського діяча в с. Білоусівка в Тульчинського району відбувся другий обласний фестиваль народної творчості "Кроковеє колесо" ім. Костя Широцького в якому взяли участь аматорські колективи Тульчинської міської територіальної громади та гості з Гайсинської міської територіальної громади, Чечельницької селищної територіальної громади.

Гості свята відвідали місцеву церкву Архангела Михаїла, яку в своїх працях описав К.Широцький та поклали квіти до могили науковця.
З вітальним словом до учасників та гостей фестивалю, жителів села, передаючи найщиріші вітання з святом від голови облдержадміністрації Сергія Борзова, звернувся голова Тульчинської райдержадміністрації Олександр Гаврилюк.

В урочистій частині відкриття фестивалю взяли участь голова Тульчинської міської ради Валерій Весняний, заступник голови районної ради  Оксана Трач, науковець,  дослідник життя та творчості Костя Широцького Лілія Іванович.

 

Довідково:

Костянтин Віталійович Широцький  (народився 26 травня (7 червня) 1886, с. Вільшанка, — помер 13 вересня 1919, с. Білоусівка). Костя Широцького визначають як одного з фундаторів дослідження регіональної історії, краєзнавства, вивчення окремих історичних подій і археології теренів України.

Значний інтерес для сучасних фольклористів має поданий К.Широцьким у праці "Подольскія «колядки» и «щедрівки» аналіз історичного змісту, записаних ним подільських колядок та щедрівок. Окреме місце присвячене детальній характеристиці етнологічних наукових досліджень ученого щодо народних повір'їв про усі дні тижня у його праці «Народныя поверія о буднихъ дняхъ недели и празднованіе этихъ дней простымъ народомъ».

У своїх народознавчих дослідженнях Кость Широцький намагався узагальнити традиційно-побутову культуру українського народу, як систему духовної і матеріальної культури, одночасно формуючись як учений етнограф. Він здійснив систематизацію й класифікацію самобутніх орнаментальних мотивів писанок, вишивок, пасік і кахлів, колядок та щедрівок, народних звичаїв та повір'їв. Джерельна цінність його праць дозволяє вважати К.Широцького непересічним українським істориком-краєзнавцем і етнографом.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь