ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

"Велика інвентаризація країни" – складова залучення інвестицій через прозору приватизацію

Дата: 26.08.2021 12:16
Кількість переглядів: 120

Фонд державного майна України здійснює комплексну роботу щодо залучення сталих інвестицій в українську економіку через прозору приватизацію. Про основні аспекти приватизації розповів заступник Голови Фонду державного майна України Костянтин Кошеленко.

За його словами, в Україні нещодавно було  запущено масштабну кампанію під назвою “Велика інвентаризація країни”, яка має на меті виявлення та ініціювання передачі на приватизацію тих непрофільних об’єктів державної власності, які тривалий час не використовуються або ж використовуються не за цільовим призначенням, та щодо яких державні органи не забезпечують виконання покладених на них державою функцій. Ці об’єкти не лише числяться на папері, а й постійно витягають з бюджету кошти на саме лише утримання. Частина з них використовується не за цільовим призначенням, а інша частина взагалі не використовується. З роками їх матеріально-технічний стан та фінансова спроможність тільки погіршується.

Проте органи управління все ще неохоче передають такі об’єкти на приватизацію. Тим часом стабільно зростають борги, погіршується матеріальний стан активів, відбувається затримка заробітних плат працівникам. Те, що зараз ми приватизуємо, — це, переважно, вже напівзруйновані або дуже застарілі підприємства.

Далі посадовець зупинився на характеристиці збиткових активів: «Давайте поглянемо, що ж так намагаються залишити у державній власності? 12 млн грн - таку суму збитків приніс державі готель “Козацький” в Києві за 2020 рік. Як і “Готель “Братислава” в Кривому Розі і “Готель “Власта” у Львові, це державне підприємство перебуває в підпорядкуванні Міноборони. На відміну від об’єктів із незадовільним матеріально-технічним станом, цей готель має всі перспективи приносити прибуток. Але замість очікуваних прибутків підприємство державі принесло лише збитки».

Костянтин Кошеленко наголошує, що таких активів сотні по всій Україні. Кожний із них щороку приносить величезні збитки. Це є величезною загрозою для фінансової системи держави і негативно позначається на житті громадян.

Посадовець наводить і приклади успішного й раціонального розпорядження державним майном у регіонах: «Керівництво обласних державних адміністрацій готове до співпраці з нами. Вже працює 21 робоча група над прискоренням темпів приватизації. Наразі регіональній мережі вдалося опрацювати 309 потенційних об’єктів приватизації загальною площею понад мільйон квадратних метрів, щодо 173 об’єктів отримати згоду від органів управління на включення майна до переліку на приватизацію. А також до переліку вже включено 113 об’єктів, стосовно 88 з них оголошено аукціони, 57 об’єктів реалізовано на прозорих приватизаційних аукціонах та передано новим приватним власникам».

Спільна робота Фонду держмайна та місцевих органів влади в напрямі пришвидшення темпів приватизації має на меті залучення інвестицій у місцеву економіку, забезпечення надходження податків до бюджету.

«Велика інвентаризація» - це проєкт для держави і людей. Гроші з бюджету необхідні для процвітання людського добробуту, а не для збагачення чиїхось кишень чи на утримання збиткових підприємств. В України є шанс розвивати економіку країни прозорим, ефективним і відкритим шляхом.

«З 23 по 27 серпня плануємо провести 35 онлайн-аукціонів з приватизації державного майна,- повідомив Костянтин Кошеленко.- Серед об'єктів, виставлених на торги, майнові комплекси, транспортні засоби, будівлі та інша нерухомість. З-поміж усіх інвестиційних пропозицій сформували ТОП-трійку, і виглядає вона наступним чином:

  • приміщення в Костянтинівці;
  • комплекс у Кропивницькому;
  • майно колишнього заводу «Трансмаш» у Кривому Розі».

«Кожен українець – інвестор!» - акцентує заступник Голови Фонду державного майна України.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь