ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як зберегти здоров’я під час роботи?

Дата: 04.11.2021 12:05
Кількість переглядів: 329

Під час розумової праці фізична активність людини є незначною, у зв’язку з чим сповільнюється кровообіг, порушується дихання, буває складно розслабитися. Це відображається на діяльності практично всіх органів із поступовим порушенням їх структурного утворення. Нерідко з’являються головні болі, болі в області серця або прискорене серцебиття, запаморочення, підвищена стомлюваність, зниження гостроти зору, порушення сну, апатія або дратівливість, можуть проявитися порушення діяльності шлунку, печінки, кишківника. Усе це призводить до зниження працездатності.

Виконуючи  роботу,  працівнику не слід постійно стояти або сидіти, а через кожні  30-40 хв. одноманітної постави необхідно розім'ятися протягом 5-10 хв. для пожвавлення кровотоку, зробити дихальні вправи з нечастим, трохи поглибленим подихом протягом 2-3 хвилин. Особливу увагу до режиму праці слід приділяти працівникам, які є користувачами персональних електронно-обчислювальних машин (ПЕОМ). Сумарна тривалість праці на ПЕОМ не повинна перевищувати чотири години протягом однієї зміни.

Не слід вставати зі стільця або сідати одночасно з різким поворотом чи зсутулившись,  це може викликати простріл - біль у спині.

Шкідливою для м'язів шиї, надпліччя є звичка тримати телефонну слухавку з нахиленою набік головою. Це нерідко викликає головні болі, біль у шиї, руці, запаморочення. Подібні болі можуть бути спричинені також розташуванням робочого місця поблизу кондиціонера, на протязі.

Розвитку хвороб часом сприяють неповноцінний відпочинок, неякісний або невчасний обід.

Деякі види рослин, квітів у кімнаті можуть викликати алергію, цьому ж може сприяти і велика кількість пилу.

Освітлення кімнати, робочого місця повинне бути достатнім, без стомлюючих мигтінь і шуму, що заважають роботі. На робочому столі бажано встановити настільну лампу, розташувавши її ліворуч. Інакше крім прикрих технічних помилок у роботі в працівника може відзначатися підвищене навантаження на органи зору, нервову систему з усіма наслідками, що випливають звідси.

У попередженні радикуліту, остеохондрозу велике значення має правильна постава без перегинань - стояти або працювати сидячи треба з випрямленою спиною. При перевтомі спини можна відпочити, спершись не тільки на спинку стільця або крісла, але й на стіну.

При напруженій розумовій роботі краще надягати годинник не на ліву, а на праву руку, тому що ліва рука має тісні рефлекторні зв'язки із серцем, а  її здавлювання може додатково підсилити спазми серцевих (коронарних) судин. Окрім того, дуже шкідливими є постійний поспіх та стан, що вимагає одночасного виконання декількох справ. Розумна спланована праця є не лише ефективнішою, а й безпечнішою для здоров’я. Не менш важливим і корисним є позитивний клімат у робочому колективі.

Як же створити належні умови праці?

У робочому приміщенні рекомендується закривати вікна, що виходять на подвір’я з інтенсивним рухом автотранспорту, і відкривати ті, які виходять у двір. Дерева, зелень у дворі установи не тільки прикрашають, але й збагачують повітря киснем. Кондиціонери і вентилятори в приміщенні повинні бути безшумними. Якщо немає кондиціонера, повітря можна очищувати від пилу марлевою захисною фіранкою.   Пил може сприяти алергії, тому пил від паперів на виробництві так само шкідливий, як і побутовий.

При тривалій одноманітній поставі бажано через 10-15 хвилин хоча б трохи міняти положення спини, ніг. Для більш ефективної праці іноді, особливо при втомі, корисно сісти на якийсь час у крісло або по можливості навіть ненадовго лягти.

При втомі під час розумової роботи корисні гімнастичні вправи, у тому числі з пов ільним витягуванням м'язів: вигинанням тулуба назад або згинанням вперед, поворотом голови, тулуба, розведенням рук, масажем задньої частини шиї.

Особливо обережно необхідно користуватись кондиціонерами (у разі їх наявності у приміщенні). Не слід встановлювати великий поріг різниці між температурою у приміщенні та зовні – це може спричинити різке переохолодження організму з відповідними наслідками. Крім того, необхідно проводити своєчасне очищення фільтру кондиціонера, що зменшує ризик виникнення та розвитку патогенної мікрофлори у повітрі.

Важливим є своєчасне проходження періодичних медичних оглядів, що сприяють завчасному виявленню відхилень у здоров'ї працівників та попередженню розвитку патологій.

Додатково слід врахувати особливості роботи в приміщеннях під час пандемії на COVID-19 та в умовах дії карантинних заходів. Дотримуйтесь масочного режиму, використовуйте медичні рукавички, дезінфікуючі засоби. Будьте уважні до себе та до оточуючих! Будьте здорові!

 

Пашенько С.М., страховий  експерт  з  охорони  праці  
Немирівського відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України у Вінницькій області 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь