ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вінниччина долучається до загальнодержавної системи надання психологічної допомоги заради збереження ментального здоров'я нації

Дата: 09.02.2023 08:12
Кількість переглядів: 82

Про те, як створити власну, українську модель системи психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка вбере найкращі світові й вітчизняні практики, сьогодні йшлося на засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров'я та надання психологічної допомоги особам, постраждалим унаслідок агресії РФ, ініційованої Першою леді Оленою Зеленською. Від Вінниччини участь в засіданні у форматі онлайн взяли Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов та керівники профільних департаментів і служб  ОВА.

«З цієї війни українці повинні вийти саме з досвідом, а не з травмою або з болем… і бажано – вийти сильнішими! – наголосила Олена Зеленська. -Усередині України цей досвід є дуже різним в людей, які втратили близьких, хтось переживає фронтовий досвід, хтось відмовився від евакуації і живе під обстрілами, хтось побував під завалами. Діти переживають дорослі емоції і водночас дорослі переживають, що не можуть дати достатньо захисту своїм дітям... От чому кожному треба для себе відповісти на питання: «Як ти?». «Тримаюсь. Як шафка з Бородянки»,- приблизно так сьогодні відповідають більшість українців на це запитання».

Понад 70% наших співвітчизників відчувають стрес або сильну знервованість – такими є результати дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). До 2025 року кожен другий українець може стикнутись з проблемами психологічного здоров’я.

Щоб подолати цей виклик, Олена Зеленська ініціювала Всеукраїнську програму ментального здоров’я, яка має на меті зробити психологічну допомогу не менш доступною і повсюдною, ніж медична.

За словами Олени Зеленської, це наш виклик – «переплавити жахливий досвід у посттравматичне зростання». Наразі такої програми зараз немає ніде в світі. Тому що ніхто в світі у цьому сторіччі не переживає те, що переживаємо зараз ми.

«Ціна слова, ціна погляду, ціна розмови - дуже велика,- додала Перша леді.- Тому важливо, що випадкова розмова на касі може як погіршити стан людини, так і допомогти. Тому усі, хто спілкується з людьми (ким би вони не працювали), мають володіти навичками про своє ментальне здоров’я і допомогти іншим. Є деякі практики, які ми можемо запозичувати в країн, які знають, що таке травматичний досвід. В Ізраїлі, в США, в Бельгії є великі напрацювання. Наприклад, 60 тисяч фахівців нещодавно пройшли тренінги з військової екстремальної психології, і вони вже надають допомогу пораненим у 14 лікарнях Дніпра, Вінниці та Київської області. Під час страшної трагедії 14 січня в Дніпрі саме вони підтримували людей, як і після падіння гвинтокрила в Броварах...».

Під час засідання було надано результати аудиту ресурсів  та аналіз потужностей, які має кожне міністерство, аби визначити сильні і слабкі сторони.

Також презентували комунікаційну стратегію програми: «Маємо пояснити, чому варто звертатися до фахівців із психічного здоров’я, не боятися психологічної підтримки, не соромитися її, прокласти для них маршрути допомоги і навчити самодопомозі. Фактично, це означає створити в Україні нову культуру ставлення до ментального здоров’я. Бо десятиліттями вважалося, що таких проблем із ментальним здоров’ям не існує, якщо про них не говорити», - підсумувала Олена Зеленська.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь