Загальні рекомендації щодо безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки та обладнання
З метою забезпечення належного стану охорони праці, запобігання виникненню випадкам виробничого травматизму, аварій та пожеж на механізованих виробничих процесах в сільськогосподарських підприємствах необхідно запровадити такі заходи:
1. Забезпечити належний рівень проведення інструктажів з охорони праці на робочих місцях з усіма працівниками, перевірити знання працівників (механізаторів) щодо дотримання правил безпечного виконання робіт;
2. Забезпечити контроль за дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці;
3. Контролювати відповідність виконуваних робіт фаховому рівню працівників.
4. Заборонити залучення підлітків до робіт з підвищеною небезпекою. Допускати до роботи на сільськогосподарських агрегатах осіб не молодших 18 років, що пройшли навчання та перевірку знань з охорони праці, отримали допуск до цих робіт, пройшли відповідні інструктажі з питань охорони праці на робочому місці, попередній медичний огляд і не мають медичних протипоказань;
5. Перевірити відповідність машин та обладнання вимогам правил з охорони праці, пожежної безпеки, безпеки дорожнього руху та електробезпеки;
6. Забезпечити контроль за проведенням ремонту електрообладнання та відповідних електровимірювань електроустановок зерноприймальних токів, зерноочищальних машин та зернонавантажувачів;
7. Перевірити стан зерноочисних комплексів, встановлення на завальних ямах, бункерах захисних решіток, захисних огорож та кожухів на всіх приводах (рухомих і обертових) машин, закриття на замок люків бункерів та ємностей, забезпечити перевірку опору заземлення електрообладнання та ізоляції електрокабелів.
8. Не допускати випадків очищення робочих органів і технічного обслуговування машин, механізмів та обладнання без їх зупинення та вимкнення двигуна;
9. Дотримуватися нормативів щодо безпечної експлуатації сільсько-господарської техніки;
10. Проводити ефективне навчання з питань охорони праці працівників, зокрема підвищення професійних навичок механізаторів;
11. Забезпечити належну діяльність служби охорони праці в кожному сільськогосподарському підприємстві;
12. Розробити програми навчання з охорони праці і неухильно дотримуватися порядку навчання та перевірки знань з питань охорони праці всіх працівників підприємств;
13. Контролювати проходження навчання, інструктажів та перевірки знань з питань охорони праці всіма працівниками, зокрема механізаторами;
14. Забезпечити проходження працівниками обов’язкових попередніх (під час приймання на роботу) та періодичних (упродовж трудової діяльності) медичних оглядів;
15. Контролювати протягом робочої зміни дотримання працівниками вимог охорони праці та трудової дисципліни, відстороняти від виконання робіт (не допускати до роботи) осіб, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння, хворобливому або стомленому стані, порушують вимоги безпеки і гігієни праці;
16. Встановити раціональне чергування періодів праці та відпочинку працівників протягом робочої зміни, що визначається виробничими умовами і характером виконуваних робіт, їх важкістю та напруженістю;
17. Забезпечити проходження періодичного технічного огляду сільськогосподарської техніки в установлені терміни, які зазначено в інструкціях з експлуатації;
18. Забезпечити виконання ремонту і технічного обслуговування машин і обладнання у спеціально призначених для цього місцях із застосуванням знарядь, пристроїв та інструментів, передбачених технологіями ремонтних робіт і технічного обслуговування;
19. Огородити захисними кожухами рухомі, обертові частини машин (карданні, ланцюгові, пасові, зубчасті та інші передачі), які забезпечують безпеку працівників;
20. Розробити в кожному підрозділі сільськогосподарського підприємства необхідну нормативно-технічну документацію з питань забезпечення охорони праці;
21. Впровадити організаційно-технічні та інші заходи щодо запобігання впливу несприятливих умов праці на працівників;
22. Інформувати працівників про можливі причини та обставини виникнення нещасних випадків на виробництві та про їх наслідки.