ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

37 річниця найстрашнішої техногенної трагедії людства

Дата: 24.04.2023 16:48
Кількість переглядів: 66

26 квітня 2023 року відзначають 37-у річницю з моменту аварії на Чорнобильській АЕС. Чергова річниця Чорнобильської катастрофи – це день вшанування подвигу ліквідаторів, який ми не маємо права забувати, і сумних спогадів переселенців про життя  «до аварії».  Аварія забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. До теперішнього часу не існує єдиних даних щодо жертв цієї катастрофи та масштабів трагедії. Сьогоднішні події  ставлять перед нами нові виклики, адже під час російського вторгнення в Україну Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Станцію звільнили 31 березня 2022 року.

 Ліквідатори – Люди, які усвідомлюючи небезпеку, без вагань та роздумів ризикували власним життям і здоров’ям, щоб вберегти націю, свою країну, важко уявити, якими могли б бути наслідки, якби не Вони, не їхня самовіддана праця.

У Тульчинському районі сьогодні проживає 276 ліквідаторів та 710 потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

За програмами соціального захисту громадян, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи в 2022 році використано 5779,1 тис. грн., в тому числі:

- оплата праці (додаткова відпустка) – 404,8 тис. грн.;

- 932 ліквідатори та потерпілих І та ІІ категорії отримали компенсацію вартості продуктів харчування та допомогу на оздоровлення на загальну суму 5050,0 тис. грн., з них Тульчинський відділ – 723 чол. – 4170,2 тис. грн., Крижопільський відділ – 42 чол. – 164,6 тис. грн., Томашпільський відділ – 137 чол. – 610,5 тис. грн., Піщанський відділ – 30 чол. –  104,7 тис. грн.

Щодо оздоровлення пільгових категорій населення в санаторно-курортних закладах країни постраждалих від Чорнобильської катастрофи І категорії  в 2022 році укладено 30 договорів на загальну суму 264,5 тис. грн. та 58 постраждалих І кат. отримали компенсацію за невикористану путівку на загальну суму 39,3 тис. грн.;

Протягом 2022 року безкоштовними медикаментами забезпечено 802 потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи на суму 314,3 тис. грн.; надано пільг по зубопротезуванню 19 ос. на суму 48,8 тис. грн.

За програмами соціального захисту громадян, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи з початку 2023 році використано 4052,199  тис. грн., а саме:

  • на компенсацію вартості продуктів харчування та допомогу на оздоровлення І та ІІ категорії – 1650,00 тис. грн.;
  • на допомогу на оздоровлення постраждалим особам ЧАЕС – 92,00 тис. грн.
  • безкоштовними медикаментами забезпечено 283 потерпілих на суму 114,489 тис. грн.;
  • надано пільг по зубопротезуванню 1 ос. на суму 2195,71 тис. грн.

В районі зареєстровано 5 громадських організацій: «Ліквідатори Чорнобиля» у м. Тульчин, «Союз, Чорнобиль, Україна» у м. Тульчин, м. Крижопіль та смт. Томашпіль,  «Інваліди Чорнобиля» у м. Тульчин.

Встановлений пам’ятник загиблим та померлим учасникам ліквідації техногенної катастрофи в м. Тульчин, пам’ятник ліквідаторам аварії на атомній електростанції та постраждалих від неї в м. Крижопіль, пам’ятний знак Чорнобильцям в смт. Томашпіль.

Аварія на Чорнобильській АЕС визнана найсерйознішою і гіршою аварією в ядерній історії людства. Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу. Низький уклін всім хто боровся зі страшною бідою. Священна пам'ять про Ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу.

начальник управління соціального захисту населення
Тульчинської районної військовоїадміністрації Микола Богач

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь