ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Громади області презентували успішні практики впровадження цифрових рішень у рамках проєкту Digital Вінниччина

Дата: 10.05.2023 14:39
Кількість переглядів: 83

Сьогодні в області підбили підсумки проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад».

У заході взяли участь: заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець, начальник управління цифрової трансформації ОВА Людмила Попихач, координатор з цифровізації регіонів Програми EGAP Сергій Гунько, а також регіональний координатор Програми EGAP Дар’я Радзіховська, керівник проєкту Олена Поліщук та експерт проєкту з питань цифрової трансформації Юрій Войціцький.

Свої результати з розробки та втілення перших в Україні програм інформатизації презентували десять громад Вінниччини.

«Проєкт стартував незадовго до повномасштабного вторгнення. Потім нам довелося його призупинити на деякий час. Ми дуже вдячні Фонду Східна Європа та Програмі EGAР за те, що вирішили продовжити втілення цього проєкту. – зазначив Андрій Кавунець, звертаючись до присутніх.  – Попри те, що цифровізація передбачає максимально швидкі дії, її впровадження неможливе без детального планування. І для нас особливо важливо, щоб громади Вінниччини отримали експертний супровід, методологію та практичні знання про те,  як розробляти місцеві програми з цифровізації».

Посадовець також підкреслив, що завдяки проєкту громади матимуть дієвий та конкретний інструмент, що дозволить впроваджувати системні зміни на місцях, адже цифровізація передбачає максимально зручний доступ громадян до абсолютно всіх технічних послуг як національного, так і місцевого рівня. Усе це також сприятиме подальшому розвитку громад.

«Цифровізація – це інструмент, який потрібен і мешканцям громади, і представникам органів місцевого самоврядування. Більшість опитувань показують: чим більше жителі громади поінформовані, розуміють і мають можливість впливати на рішення органів місцевого самоврядування, - тим краще вони оцінюють діяльність цих органів», - зазначив Андрій Кавунець.

У свою чергу, Координатор з цифровізації регіонів Програми EGAP Сергій Гунько подякував обласній військовій адміністрації за співпрацю та додав: «Найціннішим ресурсом громад є люди - фахівці, які прагнуть змін, хочуть і можуть щось робити. Це й рухає громаду вперед. На мій погляд, створення програм цифровізації на місцях – дуже важливий крок. Я радий, що цей проєкт видався успішним».

Регіональний координатор Програми EGAP Дар’я Радзіховська подякувала ОВА та громадам за співпрацю. За її словами, Вінниччина має високі рейтинги на всеукраїнському рівні щодо втілення низки ініціатив. Важливо, що відтепер пілотні громади можуть поділитися своїм досвідом з іншими. Дар’я Радзіховська також підкреслила, що представники Програми EGAP готові підтримати та відкриті до співпраці.

Під час заходу успішними практиками впровадження цифрових рішень обмінялися представники Іллінецької, Ямпільської, Северинівської, Тростянецької, Хмільницької, Дашівської, Тульчинської, Якушинецької, Гніванської та Могилів-Подільської громад області.

Протягом 2022 року вищезазначені громади області отримували експертну підтримку у розробці програми інформатизації, а також спробували себе у ролі розробників найпростіших геоінформаційних систем на основі My Google Maps.

За час реалізації проєкту фахівці пілотних громад освоїли сучасні цифрові технології та інструменти, провели свот-аналіз та визначили ключові напрями роботи на найближчі три роки. Завдяки проєкту на місцях активно використовують інструменти е-демократії, е-звернення, е-петиції, е-консультації тощо.

Це вкрай важливо для прогресивного руху в секторальних напрямках та дозволяє громадянам бути більш активними учасниками процесів прийняття рішень. Застосування сучасних технологій робить взаємодію між місцевою владою та громадою більш ефективною та зручною для всіх сторін.

Реалізація проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» стала можливою в територіальних громадах області завдяки підтримці Вінницької обласної військової адміністрації у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини».

Проєкт фінансується швейцарсько-українською Програмою EGAP, яка виконується Фондом Східна Європа.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь