ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В Україні відкривають Центри ветеранського розвитку як ключові пункти підтримки колишніх воїнів

Дата: 27.07.2023 10:05
Кількість переглядів: 76

Днями у Вінниці відкрито другий в Україні Центр ветеранського розвитку. Базою для нього став Вінницький національний технічний університет. Тут готуватимуть помічників ветерана й загалом допомагатимуть Захисникам і Захисницям на шляху переходу від військової кар’єри до цивільного життя, зокрема через здобуття нових професійних навичок.

На події побували наші кореспонденти і довідалися, як облаштований цей навчальний майданчик, хто хоче стати помічником ветерана та як працюватимуть конкурсні комісії з відбору кандидатів у цей ініційований Мінветеранів пілотний проєкт.

Перед офіційною церемонією відкриття вдалося оглянути навчальні приміщення, де вишколюватимуть помічників ветеранів. Це великий простір, поділений прозорими стінами на три зони – вони ж навчальні класи. Скрізь - сучасний дизайн, інклюзивні столи, що регулюють за нахилом робочої поверхні й висотою сидіння. На кожному навчальному місці – новесенькі ноутбуки, об’єднані в мережу. Величезний монітор-плазма дозволяє доволі наочно подавати візуальний матеріал. Інші офісні пристрої на кшталт принтера і проєктора мають бездротове управління, що додає зручності. Усім згаданим обладнанням клас для помічників ветерана забезпечила Міжнародна організація з міграції – активний донор та партнер Мінветеранів. У другому приміщенні ветеранів навчатимуть як розвивати власний бізнес, а в третьому зможуть адаптувати колишніх операторів бойових дронів до мирних професій, де їх навчать роботі на БПЛА у сільському господарстві.

Перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун зауважив: окрім професійної адаптації, кар'єрної консультації, профнавчання та курсів, психологічної підтримки ветеранів і членів їхніх сімей, Центри ветеранського розвитку виступатимуть як ключові пункти підтримки для них. Також він повідомив, що в майбутньому, коли у вишах держави створять мережу таких Центрів, ветерани зможуть здобувати фахову освіту не лише у себе в регіоні, а й їхати в інші міста й учитися тим спеціальностям, які саме їм потрібні. Така освітня екосистема дозволить здобути різні фахи за тим напрямком, якому майбутній ветеран надає перевагу після демобілізації.

Старший солдат Загорулько Сергій зазнав поранення під Миколаєвом у березні 2022 року, втратив частину ноги, майже 8 місяців перебував на лікуванні. Загалом воював з 2014-го. Тоді на їхній підрозділ йшли три колони росіян. Наші попалили бензовози рашистів і згодом підбили ворожі танки й не пустили ворога у місто. Сергій має мирні професії фінансиста та фахівця банківської справи. Кандидат у помічники ветерана збирається пройти належне навчання у межах пілотного проєкту.

«Забезпечити побратимам безпроблемне повернення у мирне життя - наш другий фронт. Хочу допомогти працевлаштувати Захисників і Захисниць, це важливо для них, адже більшість прагне бути серед людей, трудитися. Але найважливіше, і я сам це пройшов, аби вони оминули бюрократичні кола, по яким доводилося походити за довідками та рішеннями. Ми зможемо підказати, як все оформити, на які нюанси звернути увагу», - розповідає про свою майбутню місію Сергій Загорулько.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь