ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Медицина, освіта, соціальний захист та управління відходами: громади Вінниччини ділились досвідом

Дата: 20.09.2023 08:09
Кількість переглядів: 124

Протягом кількох днів сільські, селищні та міські голови з Черкаської та Кіровоградської областей обмінювалися досвідом та вивчали кращі практики організації надання послуг у трьох громадах Вінницької області за підтримки U-LEAD.

У перший день візиту відвідали Іллінецьку громаду, де ознайомились з практикою надання медичних послуг, функціонуванням центру первинної медико-санітарної допомоги та міської лікарні, яку громада прийняла у комунальну власність у 2021 році. Зараз в Іллінецькій міській лікарні надають медичну допомогу по 16 пакетах послуг та обслуговують ще 4 сусідніх громади по наданню невідкладної допомоги.

Цікавим кейсом Іллінецької ТГ також стала модель поводження з відходами у громаді та лінія переробки окремих видів відходів на тротуарну плитку та бордюри, які використовують для благоустрою в громаді.

Наступний день учасники візиту присвятили вивченню досвіду формування спроможної мережі закладів освіти, створення опорних навчальних закладів та роботи їх філій у Немирівській громаді. Автономія закладів освіти, фінансова, кадрова, організаційна та академічна, у Немирівській громаді втілена на практиці. На практиці  - це дає можливість кожному освітньому закладу розвиватись в обраному напрямку, педагогам максимально проявляти себе, водночас забезпечувати здобувачам освіти високий рівень якості освіти.

У Тульчинській громаді ознайомились місцевими програмами соціального захисту захисників і захисниць України, членів їх родин, ВПО, допомоги особам в кризових ситуаціях, а також мережею соціальних установ громади. Тут працюють, насамперед, над тим, щоб дбати про кожного мешканця громади.

«Якісні послуги – один з основних напрямків роботи громад. Саме підвищення їх якості та наближення до мешканців і було одним з ключових завдань реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади. Лише хороша інфраструктура всіх проблем не вирішує. Головне тут чітко розуміти потреби жителів громади, сформувати управлінську команду і оперативно реагувати на виклики сьогодення», - зазначає керівник регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Віталій Швець.

На завершення візиту голови громад відвідали музей-квартиру автора всесвітньо відомої різдвяної мелодії «Щедрик» Миколи Леонтовича і ознайомилися з проєктом «Леонтович арт-квартал». А також завітали до палацу Потоцьких, де раніше проводили міжнародний фестиваль оперної музики «OperaFest Tulchyn», який збирав виконавців цього жанру навіть з-за меж України.

Підбиваючи підсумки, учасники візиту відзначили низку цікавих для впровадження у своїх громадах практик. Учасниця візиту з Кіровоградської області особливо зацікавилась організацією надання медичних послуг та управління цими підприємствами.

«Дуже вразила практика організації первинної медичної допомоги в Іллінецькій громаді. Для нашої громади це актуально, хотіли би впровадити такий принцип роботи у себе. А загалом побачити на місці, як це працює, і поспілкуватись набагато краще, ніж дзвонити і розпитувати. Дякую організаторам, це дуже корисно. І те, що ми побачили, ще раз доводить, що все вирішують люди, відповідальні за свою роботу», - поділилась враженнями Заваллівський селищний голова Людмила Прач.

Очільниця Уманської міської громади на Черкащині надихнулась досвідом Іллінецької громади у переробці відходів та практиками у сфері соціальних послуг у Тульчинській міській раді.

«В усіх напрямках отримали для себе щось корисне. Мені дуже сподобався підхід до реконструкції сміттєзвалища та переробки відходів в Іллінцях. У нас стоїть така сама лінія з переробки, але вона у приватній власності й не працює. Тому я їду додому з думками, як зустрічатись із власниками і піднімати питання про її роботу або вартість. Дуже багато корисного дізналась із соціального захисту у Тульчинській громаді та вже запланувала зустріч із керівниками підрозділів. Такі візити з обміну досвідом надзвичайно корисні, цікаво поспілкуватись з людьми і взяти для себе якісь родзинки досвіду, щоб втілити потім у себе», - підсумувала Уманський міський голова Ірина Плетньова.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь