ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Охорона праці – запорука збереження здоров’я працюючих .

Дата: 26.10.2023 11:33
Кількість переглядів: 84

Шановні роботодавці.

 

    Зниження рівня виробничого травматизму залежить від добросовісного ставлення до виконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці безпосередньо керівників та працівників на кожному  робочому місці. Але на превеликий жаль кількість  потерпілих осіб внаслідок трудового каліцтва та утриманців, внаслідок смерті на виробництві не зменшується.

     А хто в цьому винен? Звичайно, кожен  роботодавець, спеціаліст середньої ланки, той, хто  безпосередньо  працює з людьми  і бачить усі порушення з охорони праці,  а також  самі  працюючі.

     Основними причинами виробничого травматизму на підприємствах, в установах і організаціях Вінничини за 9 місяців 2023 році  були  організаційні причини - до 80%, переважно це порушення  трудової  і  виробничої дисципліни,  недоліки  в навчанні безпечним  прийомам  праці.

     У кожній галузі є підприємства, на яких кількість нещасних випадків на виробництві незначна. Нерідко  керівники таких підприємств вважають, що у них з охороною праці все гаразд. Проте, якщо уважніше придивитися, перевірити виробничі цехи, дільниці та території таких підприємств, то в очі впадає безліч порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці і тут не так вже й далеко до травмування людей. Особливо  це  стосується невеликих підприємств, де працюючих менше 50 чоловік і відсутня служба з питань охорони праці, а самі керівники, і спеціалісти подібних структур часто-густо не мають елементарних  знань з питань охорони праці.

     Згідно  статті 13 Закону України «Про охорону праці» чітко визначено обов'язки роботодавця щодо управління охороною праці, зокрема, наголошено, що роботодавець зобов'язаний створити на кожному робочому місці і в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативно-правових актів, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони  праці.

     Проте, багато роботодавців несвоєчасно і не в повному обсязі виділяють кошти згідно зі ст. 19 Закону України «Про охорону праці», які необхідно спрямовувати  на забезпечення  безпечних і належних умов праці.

    Зниження рівня виробничого травматизму залежить не тільки від фінансування заходів з охорони праці, навчання  працівників безпечним  прийомам  праці, від медичних оглядів, професійного добору, надійності роботи устаткування, але в першу чергу, від добросовісного ставлення до виконання  вимог  нормативно-правових актів з охорони  праці  безпосередньо працівниками  на своєму  робочому місці.

     Згідно зі ст. 14 Закону України «Про охорону праці»,  працівник зобов'язаний дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.

     Комплексний підхід до профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, розуміння  важливості навчання керівників і спеціалістів з охорони праці мають сприяти поліпшенню соціального клімату на підприємствах, безумовному виконанню Закону України «Про охорону праці»,  що в свою чергу буде  запорукою збереження  здоров’я  працюючих.

 

Сергій ПАШЕНЬКО,  головний спеціаліст Відділу профілактики та розслідування нещасних випадків Управління контрольно - перевірочної роботи  Головного  управління  пенсійного  фонду України у Вінницькій області 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь