ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Вінниччині відбулася Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція, присвячена дослідженням Голодомору 1932 – 1933 років

Дата: 10.11.2023 14:27
Кількість переглядів: 102

Начальник ОВА Сергій Борзов взяв участь у XXXV Всеукраїнській науковій історико-краєзнавчій конференції, присвяченій дослідженням до 90-х роковин Голодомору 1932 – 1933 років. Захід відбувся у Вінницькому державному педагогічному університеті ім. Михайла Коцюбинського.На Вінниччині відбулася Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція, присвячена дослідженням Голодомору 1932 – 1933 років

«Голодомор – це трагедія цілого великого народу, викарбувана у національній пам’яті кількох поколінь! За масштабом, жорстокістю і  своїми наслідками Голодомор не має аналогів в історії людства і є геноцидом української нації», - зазначив Сергій Борзов.

Під час заходу науковці - дослідники піднімали важливі проблеми, які хвилюють кожного свідомого українця: міжнародне визнання Голодомору 1932 – 1933 років. в Україні геноцидом українського народу; кремлівський фашизм: геноцид крізь призму подій 1932 – 1933 років; як стала «найродючіша земля у світі журливою пустелею»; голод 1932 – 1933 років у спогадах жителів міст і сіл Вінниччини( за матеріалами архівів).

Говорили про Голодомор не лише у розрізі подій тих часів на Поділлі, в полі зору – вся Україна.

«Імперія намагалась зламати дух українського селянина, його силу й прагнення до волі та свободи. Вбиваючи голодом, совєтське керівництво намагалось упокорити українців, остаточно ліквідувати спротив більшовицькому режиму та знищити прагнення відродити Українську державу», - підкреслив очільник області.

Пік Голодомору 1932-33рр. прийшовся на весну 1933 року: тоді в Україні від голоду вмирало 17 людей щохвилини, 1000 - щогодини, майже 25 тисяч - щодня... Весною 1932 року – пік  голоду прокотився більшістю районів Вінниччини.

«Визнання світовою громадськістю Голодомору – геноцидом є особливо важливим сьогодні, у доленосний для України час», - зауважив Начальник ОВА.

В свою чергу, ректор Вінницького державного педагогічного університету Наталія Лазаренко, подякувала ЗСУ за можливість сьогодні зібратись та обговорити важливі, актуальні питання в історії України, які хвилюють кожного українця.

«Українці - мужня і стійка нація! А нація, що відродилась і зміцніла, переживши голод і геноцид, обов’язково переможе у великій битві за свою Свободу!» - резюмував Сергій Борзов.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь