ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Вінниччині продовжують розвивати систему надання реабілітаційної допомоги

Дата: 11.03.2024 11:28
Кількість переглядів: 90

Розбудова реабілітаційної мережі – як ніколи на часі.Начальник ОВА Сергій Борзов

На цьому наголосив Начальник ОВА Сергій Борзов під час наради з керівниками громад.

Він зазначив, що за 2023 рік на Вінниччині проведено колосальну роботу зі створення відділень і центрів реабілітації.

Наразі з  семи таких медзакладів лише в трьох працюють відділення реабілітації.

«Такі відділення мають бути ОБОВ'ЯЗКОВО у кожній кластерній лікарні! Маємо все зробити, аби допомогти військовим повернутися від лікарняного ліжка до повноцінного життя». – підкреслив очільник області.

Також Сергій Борзов додав, що в регіоні реабілітаційну допомогу ветеранам надають 132 заклади охорони здоров’я – як первинні, так і спеціалізовані. Крім того, у 14 закладах області працюють кабінети асистивних технологій, де надаються реабілітаційні послуги.

«Проблем багато, адже від початку повномасштабної війни навантаження на медичну галузь суттєво зросло. Кількість захисників, які потребують лікування та інтенсивного відновлення, постійно збільшується.  Головна проблема – нестача фахівців. Хоча у нас є 54 мультидисциплінарні команди, які ефективно працюють, проте спеціалістів має бути ще більше». – зауважив Начальник ОВА.

Крім того, Сергій Борзов про ще одне завдання медичної галузі – створення «Палати ГЕРОЯ».

«Така індивідуальна палата має бути ОБОВ'ЯЗКОВО у кожному реабілітаційному відділенні для довготривалого догляду та реабілітації захисників. Вона повинна бути облаштована окремим санвузлом, мультифункціональним ліжком, кондиціонером і тд. Окрім створення комфортних умов, поруч із військовими мають бути професіонали, що надаватимуть всю необхідну допомогу та підтримку». – зазначив керівник регіону.

Окремо Начальник ОВА окреслив необхідність розширення психіатричної допомоги.

«У кластерних лікарнях Вінниччини маємо створити Центри психічного здоров'я, де працюватимуть мобільні психіатричні бригади. Зараз на базі двох обласних закладів працюють 4 мобільні психіатричні бригади. Але потрібно більше фахівців. Особлива увага – першій психологічній допомозі на  рівні первинки. Є пакет НЗСУ за цим напрямком, його оплачує держава». – зазначив Сергій Борзов.

За його словами, на сьогодні 65% закладів уже надають первинну психічну допомогу.

«Наша мета цього року, щоб усі заклади первинної медичної допомоги надавали такі послуги. З наступного року буде розірвано договори з НСЗУ у тих закладах первинки, які не відповідатимуть вимогам щодо надання психіатричної допомоги.  Немає фахівців та умов – відповідно й не буде фінансування від держави. Маємо докласти максимум зусиль для того, щоб виправити усі недоліки та забезпечити надання якісних медичних послуг. Працюємо на результат». – резюмував Сергій Борзов.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь