ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

11 громад Вінниччини беруть участь у проєкті «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»

Дата: 12.04.2024 16:01
Кількість переглядів: 75

Сьогодні в області презентували проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату».учасники зустрічі

У регіоні вже відібрано 11 територіальних громад для участі. Це – Вінницька, Жмеринська, Ямпільська, Могилів-Подільська Ладижинська, Піщанська, Турбівська, Тиврівська, Глуховецька, Райгородська та Крижопільська громади.

Представники кожної з громад підписали Меморандум з міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» щодо забезпечення права дитини на зростання у сімейному середовищі, розвиток послуги патронату над дитиною, покращення якості та  доступності цієї послуги для вразливих сімей з дітьми як альтернативи інтернатним закладам.

Зазначимо, що проєкт реалізують за фінансової підтримки ЮНІСЕФ та всебічної підтримки обласної військової адміністрації.

У заході взяли участь: Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, спеціаліст з планування організації, координації діяльності проєкту у Вінницькій області Тетяна Галузинська, начальник Служби у справах дітей ОВА Тетяна Дорош, директор Вінницького обласного центру соціальних служб Олена Стоялова, а також представники дотичних служб, поліції, громад регіону.

Звертаючись до присутніх, Наталя Заболотна наголосила, що важливо консолідувати усі зусилля задля того, щоб кожна дитина мала можливість зростати у сімейному оточенні.

«Незважаючи на важкий час випробувань, державницька позиція поставила серед пріоритетів охорону дитинства, а для кожної дитини – реалізацію її права на сімейне виховання. Безумовно, два роки повномасштабного вторгнення не можуть не відобразитися на ситуації щодо дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Ми прийняли велику кількість ВПО. За весь час це було більше 270 тисяч осіб. Ми приймали і соціальні заклади, і дитячі будинки сімейного типу, сім’ї з усиновителями і прийомні сім’ї з інших територій. Загальна ситуація в країні, продовження активних бойових дій вплинули на те, у Вінницькій області на обліку перебувало більше 1700 дітей. І цього року від поліції отримано ще 140 повідомлень про дітей, які знаходяться у складних життєвих обставинах. Саме тому важливо, щоб в кожній громаді була сім’я патронатного вихователя. Це не про цифри, а про те, що кожна громада повинна мати інституцію (а цією інституцією має стати патронатна сім’я), яка дозволить пережити складнощі в рідній родині. Інтереси дитини – це інтереси всієї країни. Маємо зміцнювати спроможності сімей забезпечувати дітям належний догляд і виховання, створювати сприятливе і безпечне середовище для кожної дитини». – підкреслила Наталя Заболотна.

Також Перший заступник Начальника ОВА додала, що для посилення усіх напрямів з питань захисту прав дитини упродовж останніх двох років напрацьовано і створено цілу низку інституцій, які допомагають, координують і спрямовують державну політику в цій сфері.

«Зокрема, у березні 2022 року було створено Координаційний штаб з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану. Також працює Координаційна рада з питань захисту і безпеки дітей. У травні 2023 року з ініціативи Президента України Володимира Зеленського та Першої леді Олени Зеленської за підтримки Європейської Комісії, в тому числі Президентки Урсули фон дер Ляєн, в Україні утворено Координаційний центр із розвитку сімейного виховання та догляду дітей.  основним фокусом цього Центру є проведення реформи переходу від інтернатів до прийомних родин, підтримка усиновлення, сімейних форм, патронатних вихователів». – зазначила Наталя Заболотна.

Окремо посадовиця подякувала керівництву громад, які підписали Меморандум, за відповідальне ставлення та розуміння потреб сьогодення.

Спеціаліст з планування організації, координації діяльності проєкту у Вінницькій області Тетяна Галузинська детально розповіла учасникам зустрічі про зміст і значення проєкту «Родина для кожної дитини. Розвиток сімейного патронату», функції партнерів на обласному рівні та кількість дітей, які потребують послуги патронату.

«У Вінницькій області 120 знаходиться у будинках дитини, 52 дитини позбавлені батьківського піклування. Також 91 дитина перебуває в закладах інституційного догляду, а 50 – у центрах соціально-психологічної реабілітації. Відповідно для дитини патронат – це підтримка, догляд та реабілітація в умовах сім’ї. А для системи захисту дітей - профілактика сирітства та ефективний інструмент захисту прав дітей, який дає шанс на щасливе дитинство». – зауважила Тетяна Галузинська.

У свою чергу, директор Вінницького обласного центру соціальних служб Олена Стоялова ознайомила присутніх з актуальною статистикою за 2023 рік та перший квартал 2024 року щодо сімей, яким може бути необхідний патронат над дитиною. Зокрема, станом на січень-березень цього року діти 394 сімей мають ризик соціального сирітства. Також Олена Стоялова розповіла про навчання патронатних вихователів.

Під час заходу патронатні вихователі Інна Ткачук з м. Погребище та Людмила Козлова з м. Дружківка Донецької області поділилися власним досвідом щодо роботи з дітьми, яких було взято під опіку.

Додамо, що в результаті проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» планується відпрацювати нові моделі послуги патронату та вдосконалити вже існуючі задля того, аби забезпечити право кожної дитини зростати в сімейному середовищі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь