ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як на Вінниччині минув місяць інформування про психічне здоров’я?

Дата: 30.05.2024 15:16
Кількість переглядів: 69

Організація місяця інформування про психічне здоров'я у Вінницькій області за підтримки проекту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров'я»  -  важливий крок на шляху до створення стійкої системи підтримки для людей у кризових станах.

Ініціатива демонструє, як комплексний підхід і співпраця між різними секторами можуть сприяти покращенню психічного здоров'я населення й зміцненню стійкості громад.

У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»,  ініційованої Першою леді Оленою Зеленською, протягом місяця спільно з партнерами було проведено низку заходів.

1. В області організували Форум здоров'я родини Спеціальної Олімпіади України для батьків, дітей та молоді з інвалідністю, фахівців з різних сфер, представників органів місцевого самоврядування.

В заході взяли участь представники з 10 областей України.

Форум був пізнавальним для кожного учасника. Він показав якою важливою є спільна праця для створення безбар’єрного середовища.

Крім того, сьогодні ментальне здоров’я молоді також вимагає особливої уваги. Стрес, тривога та травми можуть бути особливо важкими, тому важливо забезпечити доступ до психологічної допомоги.

2. У КНП «Бершадський ЦПМСД» відбулася лекція «Вплив війни на здоров'я українців». Поглиблювали знання з цієї теми освітяни, соціальні фахівці та медичні працівники Бершадської громади.

Досвідом та знаннями з присутніми ділилася лікарка загальної практики – сімейної медицини та психолог Алла Шевчук, яка навчалась за програмою mhGAP.

Лекторка підкреслила, що війна має глибокий вплив на психічне здоров'я українців. Зокрема, призводить до передчасного старіння й виникнення вікових захворювань у молодшому віці.

3. У Могилів-Подільському фаховому медичному коледжі провели захід під гаслом «Ментальне здоров'я - дбаємо про себе!».

Спікером виступила Ірина Кузовлєва – психіатр та представник Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування.

У своїй доповіді вона проаналізувала вплив війни на психічне здоров'я українців, розкрила ключові аспекти цієї проблеми. Також поділилася практичними  порадами щодо збереження й підтримки ментального благополуччя.

4. У Жмеринській громаді відбулася стратегічна сесія з організації послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Учасники заходу скоординували зусилля різних секторів щодо надання послуг в галузі психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Зокрема, обговорили розробку чіткого та злагодженого механізму співпраці фахівців на шляху до формування системи перескерування та інформування у громаді.

5. Провели Форум «Осмислення. Цінності та історії стійкості».

Захід став не лише майданчиком для налагодження комунікації, а й місцем, де учасники мали нагоду поділитись цінним досвідом долання перешкод.

Присутні в залі почули історії людей, які проявили стійкість у важких умовах. Такі розповіді надихають, демонструють силу й витривалість українців.

6. Організували тренінги з превенції суїцидів у громадах.

В рамках програми «Превенція суїциду в громадах. Навчання гейткіперів» було проведено воркшопи для надавачів послуг та активної громадськості.

Заходи допомогли підвищити обізнаність про суїцидальні ризики й навчити базовим технікам надання підтримки людям у кризових станах.

Спікерами виступили Юлія Нагорська, Діана Мандебура, Тетяна Мерзенюк, Тетяна Гордієнко, Ірина Білоус, Гудімова Олена, Ковиліна Ірина, Тітова Тетяна, Гаджук Ольга, Островська Лілія.

7. Провели розширену ЕСНО-сесію.

Мета сесії – покращення співпраці між секторами охорони здоров'я, соціального захисту, освіти та інших для більш ефективного вирішення проблем психічного здоров'я.

У заході взяли участь близько 150 фахівців з різних секторів з восьми областей України.

Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Олена Бессараба підкреслила, що місяць інформування про психічне здоров’я приніс позитивні результати.

«Значно збільшилась обізнаність населення про важливість психічного здоров'я та доступні ресурси. Крім цього, проведені заходи сприяли зміцненню соціальної інтеграції. Отримали позитивні відгуки. Плануємо розширення програми та проведення тренінгів для нових груп гейткіперів у липні 2024 року». – зауважила Олена Бессараба.

У свою чергу, регіональна координаторка з психічного здоров’я проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» Аліна Кобець подякувала всім,  хто долучився до цього важливого проекту.

«Сподіваємося на розвиток таких ініціатив у майбутньому. Разом ми зможемо зробити наше суспільство сильнішим та стійкішим!» - зазначила Аліна Кобець.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь