ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» провели 10-те засідання Міжвідомчої координаційної ради

Дата: 11.06.2024 08:30
Кількість переглядів: 69

У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською, відбулось десяте засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та учасники засідання

На засіданні учасникам було презентовано цільову модель системи у сфері психічного здоров'я та психосоціальної підтримки. Стратегічний документ українською та англійською мовами розроблено Координаційним центром КМУ за підтримки World Health Organization Ukraine.

«Модель описує все те, чого ми прагнемо у формуванні сучасної системи послуг з ментального здоров’я. Документ вже отримав підтримку експертної і наукової спільноти, високу оцінку Всесвітньої організації охорони здоров'я. На базі цільової моделі підготовлено комплексний законопроєкт про психічне здоров’я, який в тому числі передбачає встановлення чітких правил для фахівців у сфері ментального здоров'я через механізм сертифікації», – зазначила керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.

Цільова модель також ініціює надання нових сервісів з урахуванням наявних ресурсів. За підтримки Міністерства соціальної політики України та Координаційного центру КМУ створюються безбар’єрні простори відновлення українців.

Такі Центри життєстійкості відкриті в 209 громадах у 22 регіонах країни. Кожен заклад пропонує спектр психосоціальних послуг, актуальних саме для конкретної території. Вже на сьогодні підготовлено понад 430 фахівців, які працюють у центрах.

Особливе стратегічне значення навчання має для тих, хто навчає інших. Аби майбутні спеціалісти відповідали сучасному запиту й потребам держави в якісних сервісах у сфері ментального здоров’я – впроваджується ще одна програма, з посилення стійкості на всіх рівнях освіти. До неї долучилися вже 40 провідних університетів: нові навички здобувають не тільки студенти, а й викладачі та працівники вишів – щоб одразу поширювати знання далі.

Один із принципів, закладених у Цільову модель – каскадувати плекання стійкості з загальнонаціонального рівня на регіональний. Щоб отримувати сигнали з громад, налагодити зв’язок з різними цільовими аудиторіями – було започатковано новий формат психоедукації, Дні спільнодії. Це про вміння слухати та дослухатись одне до одного, про об’єднання зусиль, залученість всіх і кожного. Активації відбуваються двічі на місяць, одночасно в усіх регіонах. Лише за 5 місяців до Днів спільнодії напряму долучилися понад 100 тисяч людей, а загалом охоплення сягнуло позначки у 5 мільйонів.

Дні спільнодії не просто стають майданчиком для обміну думками, просвітництва, вони ще й збирають усіх стейкхолдерів програми «Ти як?» на регіональному рівні. Адже кожного разу для заходів обирається актуальна проблематика. Так, Дні спільнодії були присвячені ветеранській спільноті, з обговоренням надання сервісів, можливостей реабілітації та працевлаштування; молоді та дітям, з урахуванням необхідних для самовідновлення ресурсів; медійникам, із визначенням особливостей комунікації під час війни тощо.

Практичні інструменти для піклування про ментальне здоров'я та плекання стійкості постійно вдосконалюються – у різних форматах, для різних аудиторій, під різний запит. Є аптечки самодопомоги для дітей і дорослих, якими зручно користуватися у смартфоні. Є посібники з базовими навичками турботи про себе та інших. Є довідники, освітні серіали та навіть анімований комікс – усі ці продукти представлені на оновленій платформі "Ти як".

«Україна на шляху перетворень у сфері ментального здоров’я має значну підтримку з боку світової спільноти», - зазначив під час засідання Міжвідомчої координаційної ради міністр охорони здоров’я  Віктор Ляшко.

За його словами, про це свідчить нещодавнє ухвалення на 77-й Всесвітній асамблеї охорони здоров'я резолюції щодо ментального здоров’я, яка була ініційована саме Україною.

«Прийнятий документ є важливим кроком на шляху до світу, де кожен має доступ до необхідної допомоги у найважчі моменти свого життя. Країни домовилися інтегрувати ментальне здоровʼя та психосоціальну підтримку у свої системи реагування на надзвичайні ситуації. Досвід України в цій сфері є унікальним і ми готові ділитися ним, щоб спільно долати масштабні кризи в ментальному добробуті людей». – наголосив Віктор Ляшко.

Нагадаємо, що Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь