ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Координаційний центр з психічного здоровʼя Кабінету Міністрів України посилює спроможність регіонів та громад у сфері ментального здоровʼя

Дата: 26.06.2024 11:21
Кількість переглядів: 40

На Вінниччині за підтримки організації Pact пройшов семінар «Всеукраїнська програма ментального здоровʼя: психосоціальна підтримка. Сервіси та послуги регіону». Наша область приймала регіональних координаторів Програми зі всіх регіонів України.учасники заходу

Під час заходу Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, представила напрацювання області у реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Зокрема, йшлося про роботу Хмільницького центру надання первинної медико-санітарної допомоги.

«Увесь персонал закладу, не лише лікарі, а це дуже важливо, пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP. На базі лікарні утворили також Центр життєстійкості, де працює психолог. Відвідали рекреаційний заклад, на базі якого відбувався третій заїзд ветеранів та членів їх родин у рамках нової послуги із соціальної адаптації. Ознайомили делегацію із роботою Вінницького аналітично-просвітницького центру «Ветеранський простір». Вони надають послуги для ветеранів різного спектру, від юридичної до психологічної допомоги, включаючи активні види діяльності, як от сплав річками, народні ремесла, настільні ігри, як методи відновлення». – зазначила Наталя Заболотна.

Як підкреслила Перший заступник Начальника ОВА, Вінниччина поки що єдина область, у якій успішно працюють помічники ветеранів. Тому в одному з прозорих офісів Вінниці познайомили делегацію з командою помічників-першопрохідців та поділилися досвідом реалізації цього проєкту. Заключною локацією став Центр життєстійкості Вінницької міської громади.

«Наша ціль на найближчий час – створення і облаштування навчально-тренінгового центру ментального здоров’я. Основна концепція полягає в підготовці, підвищенні кваліфікації фахівців з ментального здоров’я, які працюють в громадах з людьми. Він буде також взаємодіяти зі спеціалістами із Центрів життєстійкості. Загалом за допомогою зможе звернутися будь-хто, усі верстви населення, це буде вищий рівень надання психологічної підтримки». – зауважила посадовиця.

Як зазначила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» у Вінницькій області Олена Бессараба, таким чином ми зможемо підготувати більше фахівців та вивести громади на зовсім інший рівень сприйняття психосоціальних послуг.

«Дякую Координаційний центру КМУ за можливість посилювати компетенції регіональних координаторів, представляти успішний досвід ефективних практик психосоціальної підтримки, обмінюватися напрацюваннями та інформаційними матеріалами. Особиста велика вдячність Оксані Збітнєвій, очільниці Кордцентру, та її заступниці Ірині Микичак за чітку координацію та підтримку». – резюмувала  Наталя Заболотна.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь