ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Координаційна зустріч команд мережі просторів психосоціальної підтримки «Дбаю про себе» - важлива платформа для обміну досвідом

Дата: 08.07.2024 14:53
Кількість переглядів: 28

В Києві 5 липня відбулася координаційна зустріч мережі просторів «Дбаю про себе». Захід  зібрав учасників з різних куточків України, об’єднавши їх з метою обговорення першого досвіду, подальшого розвитку та колаборації на шляху до розбудови системи послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Захід розпочала команда Проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

Ольга Горбаньова,експертка з психічного здоров'я Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України/ MentalHealth, представила огляд планів та пріоритетів Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Ця сесія надала учасникам цінну інформацію про поточний стан, цілі та перспективи розвитку програми.

Під час заходу відбулося знайомство та представлення команд просторів психосоціальної підтримки «Дбаю про себе» двох хвиль. Учасники мали змогу дізнатися більше про діяльність різних команд, їхні успіхи та виклики у створенні потужної мережі підтримки.

Олена Бессараба, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Вінницькій області підкреслила: «Простір «Дбаю про себе» має величезне значення для нашої спільноти. Це місце, де люди можуть отримати необхідну психосоціальну підтримку та знайти розуміння і допомогу у складних життєвих ситуаціях. Особливо в умовах війни та постійного стресу, такі простори стають невід'ємною частиною нашої роботи з громадами. Вони допомагають не лише впоратися з поточними проблемами, але й будувати довгострокові стратегії для покращення ментального здоров'я. Завдяки цим просторам ми можемо забезпечити безперервну підтримку жителям громад, підвищити їхній потенціал відновлення та інтеграції в суспільство».

Цікаво пройшла панельна дискусія на тему послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки для ветеранів. Серед учасників дискусії були представники ГО «Ресурсний центр «Лісова Поляна» (Леся Бондаренко), ГО «Простір Можливостей» (Оксана Коляда) та ГО «Повернись до мирного життя» (Андрій Семенов). Модератором дискусії виступила Тетяна Кірьязова. Дискусія надала змогу обговорити специфіку надання психосоціальної підтримки ветеранам та обмінятися досвідом між різними організаціями.

Свою чергою, Лариса Курашина, спеціалістка з комунікацій, провела сесію про важливість комунікації щодо ефективних методів донесення інформації  та про співпрацю в межах проекту.

Вправа «Крок за кроком. Бар'єри та здобутки» допомогла учасникам зустрічі ідентифікувати та обговорити ключові бар'єри та успіхи у їхній роботі. Останньою сесією заходу, була дискусія про те, як говорити про психічне здоров’я та інтеграцію травмаінформованого підходу в роботу просторів.

Підбиваючи підсумки, учасники зустрічі підкреслили важливість подібних заходів для розвитку мережі просторів «Дбаю про себе» та підсилення співпраці між різними ланками.

Аліна Кобець, регіональна координаторка з психічного здоров’я у Вінницькій області, стверджує : «Вінниччина отримала можливість відкрити три простори, з них два  - у поточній хвилі і це величезний успіх, адже проект USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» надає можливість створення єдиної системи надання послуг, що функціонуватиме в громаді, як один сталий механізм, що інтегрований у всі сектори надання послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Завдяки цій системі можна забезпечити безперервну підтримку жителям громади, що потерпають від впливу війни, покращити потенціал відновлення та реінтеграції нових жителів, які були вимушені покинути свої домівки на непідконтрольних територіях, у громаду».

У цій хвилі  відкриваються  простори у Жмеринській та Бершадській громадах, на наступну, має змогу запрацювати простір у Могилів-Подільській ТГ.

Захід став важливою платформою для обміну досвідом, обговорення планів на майбутнє та налагодження нових контактів. Учасники отримали можливість поділитися своїми досягненнями, обговорити виклики та знайти шляхи їх подолання, що сприятиме подальшому розвитку та зміцненню мережі просторів «Дбаю про себе».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь