ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ще чотири заїзди для ветеранів та їх родин в рамках послуги соціальної адаптації відбудуться на Вінниччині до кінця року

Дата: 12.07.2024 12:14
Кількість переглядів: 34

11 липня Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна провела онлайн-нараду з головами територіальних громад щодо впровадження послуги соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей у громадах Вінницької області. Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна та учасники наради

«Те, наскільки швидко наші захисники та захисниці адаптуються до життя поза війною, залежить від їх родин, близького оточення громади та суспільства в цілому. За цим має стояти тривала і предметна робота з кожним ветераном та його родиною, спрямована на забезпечення їх індивідуальних потреб». – наголосила Наталя Заболотна. 

У свою чергу, директор Вінницького обласного центру соціальних служб Олена Стоялова зазначила, що соціальна адаптація ветеранів та ветеранок війни і членів їхніх сімей складається з двох етапів. «Перший етап – це етап соціального відновлення на базі рекреаційного закладу. Другий етап – надається вже в громаді з метою повернення ветерена до цивільного життя». – зауважила Олена Стоялова. 

Наразі триває робота над організацією четвертого заїзду. Перші два заїзди тривали по 7 днів, протягом яких команда психологів та фахівців із соціальної роботи проводила програму соціального відновлення. 

За результатами цих двох заїздів стало очевидним, що така форма відновлення необхідна та корисна усім, хто повертається до цивільного життя. 

Перебування ветеранів з сімʼями та фахівців у санаторному закладі фінансувалося за кошти Товариства Червоного Хреста України. Це дало можливість 24 сімʼям ветеранів із 13 територіальних громад отримати рекреаційні та психологічні послуги в рамках програми соціального відновлення.

«Розуміємо, що сотні ветеранських сімей Вінниччини потребують від своїх громад персональної уваги у вигляді такої підтримки. Відгуки, які ми отримуємо після кожного заїзду від ветеранів та їх дружин варті цієї роботи і цих зусиль. Про перші посмішки, відчуття себе людьми, налагодження стосунків у родині, розуміння своєї важливості у суспільстві». - акцентувала Перший заступник Начальника ОВА.

Вже третій заїзд, який відбувся з 17 по 23 червня, проведено за кошти п'яти територіальних громад Вінницької області: Городківської, Липовецької, Мурованокуриловецької, Оратівської та Піщанської.

Наталя Заболотна зазначила, що планується забезпечити проведення заїздів орієнтовно 1 раз на місяць. Наступний має відбутись з 12 по 18 серпня 2024 року. В обласному бюджеті передбачено кошти на перебування та оплату праці команди психологів та соціальних працівників.

За словами посадовиці, перебування ветеранів та членів їх сімей буде забезпечуватися територіальними громадами. Для цього кожна громада до 20 липня має провести відповідні заходи, щоб забезпечити фінансування програми та підбір її учасників, а саме:

  • виділити кошти;
  • передбачити у соціальних програмах проведення відновлювальних заходів для ветеранів та їх сімей, у тому числі, санаторно-курортних;
  • зібрати інформацію про родини ветеранів, які мають бажання та відповідають критеріям участі у програмі соціального відновлення.

«Увага до ветеранів – це далеко не завжди про гроші, чи матеріальні речі. Тим, в кого за плечима бойовий досвід, втрати побратимів, поранення та контузії потрібна ще й інша підтримка. Підтримка через включення у конкретний випадок, прийняття, спілкування, розраду, допомогу у тому, щоб зорієнтуватись у нових обставинах, знайти опору і рухатись далі. Вірю, що разом з громадами, які найближчі до родин Захисників та Захисниць, ми зможемо докласти зусиль до відновлення кожного, хто захищав нашу країну. Сподіваюся на свідомість та плідну роботу!». - резюмувала Наталя Заболотна.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь