ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як безпечно зберігати їжу під час відключень електроенергії

Дата: 24.07.2024 12:20
Кількість переглядів: 19

Для того, аби мінімізувати ризики харчових отруєнь, Держпродспоживслужба, з врахуванням рекомендацій МОЗ, пропонує дотримуватись таких правил: 

  • Потрібно дотримуватись правил сусідства продуктів — продукти розділяються на групи — молочні продукти, риба, овочі та фрукти, готові страви — зберігаються окремо (різні контейнери, ящики, окремі полиці). Сирі продукти не поєднуються з готовими стравами; продукти, які споживаються без попередньої теплової обробки не повинні бути поруч з сирим м’ясом, рибою, овочами, фруктами, яйцями. Різні овочі та фрукти необхідно зберігати в окремих тарах, оскільки вони прискорюють гниття одне одного. Оскільки молочна продукція має здатність швидко вбирати сторонні запахи — її слід зберігати в упаковці;
  • М’ясо та рибу при кімнатній температурі зберігають не більше двох годин, молочні продукти без холодильника через аналогічний термін починають скисати та псуватися. Зелень та свіжі пряні трави зберігають свої властивості до доби. Стиглі ягоди через дві доби починають в’янути та псуватися, виноград не більше  п’яти діб;
  • Оптимальна температура у холодильнику повинна бути +4 оС, у морозильній камері  -18 оС. При низькій температурі у холодильному обладнанні не розмножуються патогенні мікроорганізми і сповільнюються фізичні процеси. Завдяки природній циркуляції важке холодне повітря опускається у нижню частину холодильної камери. Найтепліша зона холодильної камери — дверцята і верхня частина біля них (при кожному відкритті — температура різко зростає і повільно приходить у норму). Продукти не повинні розташовуватися близько один до одного, тому що погіршується циркуляція холодного повітря;
  • Також не варто пробувати їжу на смак, аби перевірити її “свіжість” і безпечність — це може призвести до отруєння організму.

Якщо маєте сумніви, не вживайте її. Не вживайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою. Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.

Рекомендуємо зробити певний запас продуктів, які не потребують особливих умов зберігання. Це може бути хліб, печиво, сухарі, консерви.

Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! При відключеній електроенергії у закритому холодильнику продукти залишаються безпечними до 4 год., у повній морозильній камері — 48 год., у напівпорожній — 24 год. Завчасно заморозьте контейнери з водою. При відключенні електроенергії  більше 4 год., помістіть даний лід поруч з продуктами харчування та контролюйте їх температуру. Після розморожування продукти необхідно обробити упродовж 24 год., повторне заморожування не допускається!

Пам’ятайте й про те, що харчові продукти також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі.

Наразі, враховуючи високу температуру на вулиці та періодичні відключення електроенергії, реєструються випадки кишкових інфекцій та харчових отруєнь.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь