ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Вінниччині відбувся п’ятий фестиваль подільських громад «Відродимо село – розквітне Україна»

Дата: 29.07.2024 15:08
Кількість переглядів: 50

У селі Моївка, що на Вінниччині, провели п’ятий фестиваль подільських громад «Відродимо село – розквітне Україна».

Ініціатором проведення фестивалю в рамках проєкту «Моя Вінниччина» є голова спілки письменників Вінниччини Вадим Вітковський спільно із письменником і головним редактором книжкової серії «Моя Вінниччина» Михайлом Каменюком та Вінницькою організацією Національної спілки письменників України.

Із вітальним словом до учасників та гостей фестивалю звернулась директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак: «Сьогодні ми зустрілись, аби вкотре показати, яка багата історія України і нашої Вінниччини зокрема. Започаткована серія книг «Історія міст і сіл Вінниччини», яка вже має 100 томів, друкується і надалі, будуть видаватися й інші книги. Кожна з книг цієї серії – безцінна. Я дякую усім, хто докладає максимум зусиль, аби пропагувати наше українське. Кожна книга, кожна сторінка і кожна історія села – неоціненна та незрівнянна!».

Головний редактор видавничого дому «Моя Вінниччина» Михайло Каменюк зауважив, що девіз фестивалю має особливий сенс: «Відродимо село – розквітне Україна». Так воно і є насправді, адже на відродженні села ґрунтується не лише відродження нашої економіки, а й нашої культури, історії та традицій – усього, що важливе та має значення для нас, українців».

Як відзначив Вадим Вітковський, староста села Моївка Ірина Зінич сама ініціювала проведення фестивалю саме в Моївці, і це був перший випадок у їхній видавничій практиці, коли їм запропонували з глибинки зустріч з читачами.

Захід розпочався з презентації нового випуску серії «Моя Вінниччина – 1000 книг про 1000 сіл» - книги «Історія села Моївка», яке сьогодні відноситься до Бабчинецької територіальної громади Могилів-Подільського району. Книга була видана за рахунок коштів обласного бюджету.

Автором книги є Анатолій Маліновський, мешканець села Моївка, який 16 років працював на місцевому цукрозаводі і понад 30 років був директором тамтешньої школи.

У презентації нового випуску взяли участь письменники, творча інтелігенція територіальної громади, а також місцеві діячі культури та музичні колективи. Зокрема, для гостей фестивалю виступив народний артист України Микола Янченко та народний ансамбль «Калина» під керівництвом члена Національної спілки письменників України Антоніни Петрушкевич.

Крім того, під час фестивалю відзначили книги, які розповідають про історію сіл Могилів-Подільського та Жмеринського районів і були видані торік та цього року: про Борівку, Оленівку, Бронницю, Григорівку, Озаринці, Івашківці, Чернівці.

«Дякуючи нашій Вінницькій обласній владі та Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА, ми сьогодні маємо змогу писати вже нашу власну історію. Ця історія часом дуже болюча, але водночас така необхідна нам сьогодні», - зауважив голова спілки письменників Вінниччини Вадим Вітковський.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь