ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДОТРИМУЄМОСЯ КАЛЕНДАРЯ ЩЕПЛЕНЬ

Дата: 07.08.2024 10:44
Кількість переглядів: 34

Згідно Національного календаря щеплень держава гарантує захист від 10 інфекційних хвороб: туберкульоз, гемофільна інфекція, гепатит В, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, паротит, краснуха. Ці щеплення проводяться в дитячому віці і є обов’язковими. Дорослим кожні 10 років, починаючи з 26-річного віку, потрібно вакцинуватися проти дифтерії та правця, щеплення безкоштовні.

З початку року на Вінниччині спостерігається зростання захворюваності на кашлюк, за 7 місяців зареєстровано біля 500 випадків. За останні десять років максимально зареєстровано 204 випадки у 2018р. Тоді третина захворілих осіб не були щеплені від кашлюку, ще 20% захворілих не отримали всі 4 дози вакцини, як це передбачено національним календарем щеплень. У травні 2024р. зареєстровано перший в Україні летальний випадок кашлюку у дитини 2,5 міс., яка ще не встигла отримати  щеплення проти кашлюку відповідно віку.

В Тульчинському районі за 7 міс. 2024 року зареєстровано 12 випадків захворювання на кашлюк, зокрема: Піщанська ТГ – 5 випадків, Тульчинська – 2, Городківська – 1, Крижопільська – 2, Томашпільська – 1, Брацлавська – 1. Всі захворілі – діти віком від 1 до 17 років, з них вакциновані 33%.

В І-му півріччі поточного року згідно календаря щеплень у районі вакциновано проти кашлюка дітей до 1 року – 46,7%, ревакциновано у віці 18 міс і старші  - 44,7%.

Згідно рекомендацій ВООЗ охоплення щепленнями за рік має становити не менше 95% від річного обсягу, що забезпечить колективний імунітет, запобігатиме важкому перебігу хвороби та летальним випадкам.

Кашлюк належить до повітряно-крапельних інфекцій, інфікування відбувається від хворої людини. Більшість симптомів схожі з ГРВІ, але для кашлюка характерний сильний нападоподібний кашель, який більше проявляється вночі, ніж вдень. Захворювання небезпечне для немовлят, у яких може виникнути апное – тимчасова зупинка дихання, тому при перших ознаках негайно звертайтеся до лікаря!

Єдиний захист від захворювання – вакцинація, яку згідно календаря проводять дітям у віці 2, 4, 6, і 18 місяців.

Також існує ймовірність зростання захворюваності на дифтерію та правець: щеплення в 6 років і в 16 років отримали біля 35% дітей району, дорослі – 32 % від запланованого обсягу. Найбільше охоплено щепленнями дорослого населення проти дифтерії та правця у Городківському, Томашпільському, Крижопільському, Студенянському ЦПМСД; найменше – у Шпиківському, Тульчинському, Вапнярському, Брацлавському ЦПМСД.  Недостатні рівні охоплення профілактичними щеплення створюють передумови для виникнення спалахів інфекційних хвороб, яких можна уникнути.

З початком навчального року існує ймовірність зростання захворюваності, тож рекомендуємо не допускати до очної форми навчання дітей, які без поважних причин не отримали щеплення відповідно до Календаря, в тому числі щеплення проти кашлюку, дифтерії, правця.

 Всі центри первинної медико-санітарної допомоги забезпечені імунобіологічними препаратами в повному обсязі. Щоб отримати щеплення, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

Батьки повинні усвідомлювати всі ризики і обирати вакцинацію, адже від їх рішення залежить здоров’я і життя їх дітей.   

Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень – робіть усі щеплення за календарем!

ВСП Тульчинський районний відділ 
ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь