ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

20 травня – День пам’яті жертв політичних репресій

Дата: 18.05.2018 07:46
Кількість переглядів: 251

Пам’ять про жертви тоталітаризму

Відповідно до Указу Президента України від 23 березня 2017 року № 75 «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років» в Україні 20 травня відзначається День пам’яті жертв політичних репресій.

На рівні суспільної свідомості поступово, але таки прощається незалежна України зі своїм страшним тоталітарним минулим. Важкі сучасні випробування для нашого народу змушують не просто пам’ятати про мільйони жертв політичних репресій, голодоморів та депортацій у 20-му столітті, але і практично робити все, щоб подібні суспільні «експерименти» більше ніколи не повторювалися на рідній землі. В цьому нам допомагають Закони України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні»(1991), «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні»(2006), «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»(2015), відповідні укази Глави держави та постанови Уряду, активна діяльність громадських діячів, науковців, краєзнавців.

Масштаби ленінсько-сталінського терору на Україні протягом 1917 – 1953 років практично досліджені та загально відомі. Вінницький науковець Валерій Лациба у статті «Формування джерельної бази дослідження політичних репресій на Вінниччині. 1918 – 1980-ті роки» (видання «Реабілітовані історією. Вінницька область. Книга третя.» – Вінниця, 2010) докладно про це розповідає, наводить наступні цифри: «За роки тоталітаризму понад 40 тисяч мешканців Вінниччини зазнали репресій політичного характеру.» А ось які масштаби мав процес реабілітації українських жертв терору після засудження культу особи Сталіна: «Загалом протягом 1956 – 1959 р.р. було повністю реабілітовано 250 тисяч осіб засуджених за доби сталінізму українців. У подальші роки реабілітація продовжувала тривати, але протягом 1963 – 1986 р.р. було повністю реабілітовано тільки 80 тисяч осіб. Наступний етап реабілітації почався лише з другої половини 80-х років, в період перебудови, й набув масового характеру в 90-х із здобуттям Україною незалежності.»

Згадане видання містить цікаві дослідження з цієї теми А.Давидюка, Б.Хандроса, В.Мельника, К.Завальнюка та ін., алфавітний список репресованих вінничан (від К до М) – понад 9800 осіб. До слова, це обласне краєзнавче видання планується у 5-ти книгах.

Запрошуємо всіх земляків, дієвих патріотів України у кожній територіальній громаді взяти активну участь у районних заходах у зв’язку з Днем пам’яті жертв політичних репресій. В Тульчині 20 травня 2018 року в парку «Пам’ять» о 12.00 год. відбудеться покладання квітів до пам’ятного знаку, відслужиться панахида по невинно убієнним у радянські часи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь