ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

2019 - рік підготовчого періоду до кардинальних змін спеціалізованої медичної допомоги вторинного рівня

Дата: 05.06.2019 15:24
Кількість переглядів: 198

Фото без опису

На цьому акцентувала увагу в своєму виступі на нараді з головами райдержадміністрацій та керівників структурних підрозділів ОДА директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович.
Загалом, під час наради було розглянуто низку питань, пов’язаних із реалізацією на Вінниччині медичної та освітньої реформи, зокрема, йшлося про готовність закладів вторинного рівня області до підписання угод з Національною службою здоров’я України під час II етапу реформи .
Так, Людмила Грабович, аналізуючи ситуацію щодо готовності медичних закладів ІІ рівня до підписання угод з НСЗУ на другому етапі медичної реформи зазначила: «2019 рік – рік підготовчого періоду до кардинальних змін спеціалізованої медичної допомоги вторинного рівня. На сьогоднішній день структура потреб в різних видах медичної допомоги виглядає наступним чином : 25 %-первинка; 60 % - вторинка , 12 % - третинний рівень та 3 % - державні заклади та НДІ. Згідно до стандартів розвинутих країн ця структура має зовсім інший вигляд і доля первинки складає левову частку надання всієї медичної допомоги – 75 % , вторинка – лише 15 %, третинний рівень поділено відповідно на 7%- обласні ЗОЗ та 3 % - республіканські.
Посадовець підкреслила, що 2020 рік має стати ключовим у зміні даної структури. На фінансування з НСЗУ перейдуть всі види медичної допомоги, на разі – черга за вторинним рівнем.
Як зазначила директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, постановою КМУ № 134 від 27 лютого 2019р. визначено ключові умови укладання угод з НСЗУ , основні це втономізація закладу - перетворення в комунальне некомерційне підприємство. Таких в області 48 закладів ОЗ ІІ рівня – це 100 %.
Комп'ютеризація закладу (встановлення комп'ютерів, закупівля МІС, швидкісний Інтернет) – забезпечені комп'ютерами та МІС в області 19 ЗОЗ ІІ рівня; в процесі закупівлі - 8, відсутні МІС та комп'ютери – 5).
Також посадовець акцентувала увагу на тому, що держава буде фінансувати не всі види послуг, а лише ті, що затверджені в гарантованому пакеті послуг. Серед гарантованого пакету виділено пріоритетні послуги, на які буде витрачатись 40 % коштів, що виділені на фінансування вторинного рівня.
  • Пологи ( не менше 250 на рік у медзакладі)
  • Неонатальна допомога
  • Інфаркт міокарда
  • Гостре порушення мозкового кровообігу.
Але ці 40 % будуть виплачені тільки тим закладам, які надають допомогу на рівні сучасних протоколів, а для цього потрібно відповідне сучасне обладнання та підготовлені спеціалісти.
Тому чи не найголовнішим завданням вторинного рівня на поточний рік Людмила Грабович назвала забезпечення 100 % рівня комп'ютеризації закладів вторинного рівня, підключення їх до системи Е – HEALTH, подальше планування в місцевих бюджетах коштів на обслуговування МІС та закупівлю додаткових модулів для впровадження електронних інструментів (ведення електронної картки пацієнта, електронного направлення та ін.)

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь