ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Атестація робочих місць за умовами праці – важлива умова соціального захисту працівника

Дата: 22.05.2018 09:58
Кількість переглядів: 748

Фото без опису

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації інформує. що одним із заходів соціального захисту працівників є своєчасно проведена атестація робочих місць за умовами праці, яка надає можливість встановити пільги та компенсації за роботу із шкідливими та важкими умовами праці.

Будь-який громадянин нашої держави повинен мати право не лише на працю, а й на належні, безпечні й здорові умови праці, що передбачено ст. 43 Конституції України. У кожного працівника повинно бути своє робоче місце, на якому повинні бути створені умови, необхідні для виконання конкретних трудових завдань та обовязків і ці умови праці повинні бути нешкідливими й безпечними для життя та здоров'я працівника. За все це відповідно до статтей 29 та 153 КЗпП України повинен відповідати роботодавець.

Основними нормативно-правовими актами, що регулюють процес проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві, є Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442 та Методичні рекомендації щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці України від 01.09.92 р. № 41.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років. До складу атестаційної комісії включаються головні спеціалісти, працівники відділу кадрів, праці й заробітної плати, охорони праці, медичні працівники підприємства, організації, представники профспілкового комітету, іншого представницького органу трудового колективу. При цьому законну силу мають тільки результати атестації, виконані фахівцями спеціалізованих організацій, акредитованих і атестованих органами Держстандарту та Міністерства охорони здоров'я.

Проведена атестація робочих місць за умовами праці дає змогу:

а) установити фактори та причини виникнення несприятливих умов праці;

б) здійснити санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці;

в) комплексно оцінити чинники виробничого середовища й характеру праці на відповідність їх характеристик стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам;

г) установити ступінь шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією;

д) обґрунтувати віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці;

е) визначити (підтвердити) права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу в несприятливих умовах;

є) скласти перелік робочих місць, виробництв, професій і посад із пільговим пенсійним забезпеченням працівників;

ж) проаналізувати реалізацію технічних і організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію рівня гігієни, характеру й безпеки праці.

Позачергово атестація робочих місць за умовами праці проводиться у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи роботодавця, профспілкового комітету, трудового колективу або його виборного органу, органів Держпраці. За результатами чергової атестації можуть змінитися умови праці деяких працівників. При цьому про зміну істотних умов праці: систем та розміру праці, пільг, режиму роботу, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інше – працівника має бути повідомлено не пізніше ніж за два місяці.

Непроведення атестації робочих місць за умовами праці може призвести до негативних наслідків:

- по- перше, якщо атестація не проводилася, але підприємство несе витрати на виплату компенсацій і надання гарантій працівникам (додаткові відпустки, підвищена оплата праці, спецодяг тощо), при перевірці можуть виникнути питання з приводу правомірності таких виплат, а також проблеми з оподаткуванням таких виплат;

- по-друге, якщо підприємство не проведе атестацію і не надаватиме належні працівникам гарантії та виплачуватиме компенсації, то кожний працівник, який працює в шкідливих і небезпечних умовах праці, може звернутися до суду й вимагати відшкодування матеріального та морального збитку. У такому разі непроведення атестації не тільки не звільнить роботодавця від відповідальності, а навпаки стане доказом його провини;

- по-третє, непроведення атестації є порушенням законодавства про охорону праці і, як наслідок, порушник - керівник підприємства, організації, установи може бути притягнений до адміністративної відповідальності.

Таким чином, атестація робочих місць за умовами праці сприяє критичній оцінці, виявленню слабких місць, тим самим даючи змогу підвищити рівень охорони праці на підприємстві. Працюючи в шкідливим або небезпечних умовах праці, в особливих температурних чи інших важких умовах, працівник перебуває під впливом небезпечних і шкідливих виробничих факторів, здатних викликати важкі захворювання, завдати шкоду здоров'ю та життю, тому такі робочі місця вимагають до себе особливої уваги й ставлення з боку не тільки держави та самих працівників, а й з боку роботодавця. Атестація робочих місць за умовами праці є важливим засобом забезпечення реалізації державної політики соціального захисту працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на керівника підприємства, організації, установи.

Згідно з пунктом 31 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 295, за письмовою заявою роботодавця, інспектори праці можуть проводити аналіз стану дотримання законодавства про працю та надавати рекомендації щодо його застосування. За результатами проведеного аналізу складається довідка.

Рекомендований перелік документів, які необхідні для проведення аналізу стану дотримання законодавства про працю та надання рекомендацій щодо його застосування та зразок листа розміщені на сайті Управління Держпраці у Вінницькій області або можна отримати, звернувшись за адресою: 21050, м. Вінниця, вул.Магістратська,буд.37, тел.(04332) 67-29-80.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь