ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Готівкові обмеження у розрахунках: правила та відповідальність

Дата: 06.01.2017 12:58
Кількість переглядів: 352

Фото без опису

На які види відносин поширюється норма щодо обмеження в розрахунках готівкою з фізособами? Яка відповідальність очікує за порушення застосування граничних сум розрахунків готівкою?

Нещодавно НБУ зменшив в 3 рази (з 150 тис. грн по 50 тис. грн) граничний розмір суми, на яку фізособи можуть проводити готівкові розрахунки між собою та зі суб’єктами господарювання (юрособами та підприємцями).

За п. 2.3 Положення №637, підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених відповідною постановою Правління НБУ. Ось саме цим правом НБУ і скористався, коли встановив такі обмеження:

- 10 тис. грн - для розрахунків між собою для суб’єктів господарювання

- 50 тис. грн - для розрахунків, у яких хоча б однією стороною (платником або одержувачем коштів) є звичайна фізособа. Таке ж обмеження встановлено і для розрахунків між фізособами за договором купівлі-продажу, який підлягає нотаріальному посвідченню.

Зверніть увагу! З 4 січня 2017 р. готівкове обмеження (50 000 грн) між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня застосовується не за товари, роботи та послуги, як було раніше, а при будь-яких розрахунках, крім окремо зазначених у п. 2.3 Положення № 637.

За п. 2.3 Положення №637 обмеження щодо готівкових розрахунків не поширюються на:

  • розрахунки підприємств (підприємців) з бюджетами та державними цільовими фондами;
  • добровільні пожертвування та благодійну допомогу;
  • використання коштів, виданих на відрядження.

Тобто, що видача зарплати та інших виплат працівникам, внесок до статутного капіталу готівкою, отримання та надання готівкою поворотної фіндопомоги (позики), оплата за придбаний товар, роботи, послуги, в готівковій формі, повернення боргу, оплата матеріальної шкоди тощо однаково обмежені граничними сумами розрахунків.

Платежі понад установлені граничні суми повинні проводитися через банки або небанківські фінансові установи шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки.

Зверніть увагу! Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується. Тобто витратити або прийняти до оплати готівкою протягом дня можна хоч і мільйон, але щодо різних осіб і так, щоб розрахунки з кожною не перевищували граничний розмір.

Обмеження щодо готівкових розрахунків поширюються і на операції з придбання товарів (послуг) для підприємства працівником за власні кошти.

Працівник, який придбаває для підприємства та від його імені товари (послуги, роботи), діє за дорученням цього підприємства. Підтвердженням того, що підприємство приймає витрати, здійснені працівником, як такі, що були здійснені за його дорученням і з його згоди, є затверджений звіт про використання коштів від працівника.

У разі придбання працівником підприємства за власні готівкові кошти товарів (продукції, послуг) він звітує за витрачені кошти у визначеному законодавством порядку з пред’явленням при цьому відповідних документів (товарних і касових чеків, товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур тощо), що підтверджують здійснені витрати.

Ці обмеження, а також санкції за їх порушення поширюються і на випадки, коли працівник придбаває товари (роботи, послуги) для підприємства з використанням власних готівкових коштів.

Обмеження щодо готівкових розрахунків стосується також розрахунків під час оплати за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівкових коштів, одержаних за допомогою електронного платіжного засобу. Отже, якщо працівник отримав кошти під звіт (чи зняв їх з корпоративної картки підприємства) на закупівлю товару від імені підприємства, то у випадку розрахунків готівкою слід стежити за дотриманням граничної суми розрахунків.

Що буде за порушення граничних розмірів розрахунків готівкою

Надлишкова сума готівкового обмеження має додаватися до фактичних залишків готівки у касі платника одноразово (того ж дня, якого було здійснено цю операцію), а одержана сума порівнюється із затвердженим лімітом каси.

І у такому разі, якщо ліміт менше суми перевищення граничної суми розрахунків готівкою, сума перевищення, яка більше ліміту, є понадлімітною. У такому разі підприємство буде притягнуто до фінансової відповідальності за перевищення встановлених лімітів залишку готівки - штрафу у двократному розмірі суми виявленої понадлімітної готівки за кожен день перевищення встановленого ліміту каси (абзац другий частини першої статті 1 Указу №436).

І, як зазначено у листі Нацбанку від 09.03.2011 р. №11-117/982-3354, за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касі штрафні санкції до порушників застосовуються в терміни, передбачені статтею 102 ПКУ (загальне правило — 1095 днів з дати проведення таких розрахунків).

Порушення цього обмеження тягне за собою і адміністративну відповідальність, передбачену ст. 163-15 КУпАП: накладення штрафу на фізособу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 н.м.д.г. (від 1700 грн до 3400 грн).

За повторне порушення, вчинене особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, передбачено штраф від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500 – 17000 грн).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь