ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Легалізація заробітної плати залишається одним із найактуальніших питань сьогодення

Дата: 30.12.2015 14:23
Кількість переглядів: 265

Фото без опису

Легалізація заробітної плати для Пенсійного фонду є одним з головних резервів наповнення бюджету, кошти якого витрачаються на фінансування пенсій та грошової допомоги. Інколи підприємства та приватні підприємці застосовують нелегальні схеми виплати заробітної плати, що призводить до скорочення надходжень до бюджету Пенсійного фонду, перешкоджає проведенню соціальних реформ та негативно впливає на добробут кожного громадянина нашої держави.
На даний час виплата заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, на жаль, нормою життя. Виплати у «конвертах» стали одною із складових тіньової економіки. Недоліки тіньової заробітної плати, як і тіньової зайнятості не лише у тому, що бюджет недоотримує кошти, а й використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить в собі багато негативних моментів, і перш за все це втрата страхового стажу.
Та чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати на невелику зарплатню, а часом зовсім не декларуючи оплату їхньої праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в «конвертах».
Сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до кишені надходять «чисті доходи». В результаті, погодившись на одержання зарплати в «конвертах», більшість людей не задумується, що свідомо «обкрадають» самі себе, позбавляючи себе соціальних гарантій.
Так, крім отримання гідної пенсії в старості, пенсії по інвалідності та інших випадків, передбачених законодавством, існують й інші соціальні виплати, яких позбавлені люди, які отримують «сіру» заробітну плату, зокрема:
- оплати тимчасової втрати працездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
- допомоги по вагітності та пологах ;
- допомоги у зв'язку з втратою працездатності з причини нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;
- виплати допомоги з безробіття в разі втрати роботи.
Крім того, нелегальна робота - це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантії на безпечні умови праці, гарантованого права на відпочинок.
Також, слід звернути увагу, що Законом України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", передбачено наявність мінімального страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком - 15 років.
Наявність страхового стажу, необхідного для призначення мінімальної пенсії за віком та для підвищення пенсії за понаднормовий стаж: жінкам - 30 років, чоловікам - 35 років.
Управління Пенсійного фонду України в черговий раз звертається до громадян – вимагайте від своїх роботодавців виплату заробітної плати відповідно до законодавства прозоро і чесно, не погоджуйтесь на виплату заробітної плати в «конвертах». Адже, розмір пенсії безпосередньо залежить від розміру офіційно нарахованої заробітної плати і страхового стажу.
Також, відповідально до цього питання мусять поставитися самі роботодавці - не порушуючи законодавства, оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками. І пам’ятати, що розмір штрафу за допуск до роботи без оформлення трудових відносин – 30 мінімальних заплат, що з 1 вересня 2015 року становить 41 тис. 340 грн. Розмір адміністративної відповідальності становить від 500 до 1000 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь