ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Моніторинг первинної ланки закладів охорони здоров’я району

Дата: 07.02.2014 08:54
Кількість переглядів: 299

Фото без опису

Онкологічні захворювання на сьогодні є однією з найбільш актуальних і невирішених медичних проблем людства. Від злоякісних пухлин страждають жителі усіх континентів і країн, багаті і бідні, чоловіки і жінки. Україна вирізняється високим рівнем онкозахворюваності і входить до першої десятки країн світу щодо цього показника, маючи понад 160 тисяч осіб щороку, що захворіли. Рак, як причина смерті, посідає друге місце у структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації, стан внутрішніх загроз національній безпеці України та перспективи розвитку країни. Не є виключенням в цій тривожній статистиці й наш Тульчинський район.
Слід зауважити, що за останні роки державою вжито серйозних заходів з протиракової боротьби з онкологічними захворюваннями. Передбачено цілу низку кроків, спрямованих на реалізацію заходів «Загальнодержавної Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року». Особливо слід зазначити, що ці заходи не вимагають серйозного технічного переоснащення установ охорони здоров'я і уже реалізовуються. Перш за все, головну відповідальність за профілактику та виявлення онкологічних захворювань населення покладено на первинну ланку надання медичної допомоги населенню. Тому до повноважень фахівців Комунальної установи „Тульчинський районний центр ПМСД” входить профілактика та раннє виявлення онкологічних захворювань у населення району. Іншими вкрай важливими заходами, які виконують сімейні лікарі є: формування переліку осіб, що належать до груп підвищеного ризику, з метою їх оздоровлення, диспансерного спостереження та своєчасного лікування.
Забезпечення раннього виявлення злоякісних пухлин в структурних підрозділах Центру ПМСД, що надають первинну медико-санітарну допомогу, шляхом підвищення ефективності профілактичного медичного огляду населення, своєчасного скерування їх до вузькопрофільних фахівців вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги, диспансерного спостереження за хворими з передпухлинними захворюваннями та реабілітаційна чи підтримуюча терапія онкологічних хворих.
Також необхідно відзначити, що недостатній рівень онкологічної настороженості під час надання стоматологічної допомоги населенню протягом багатьох років призводили до того, що при проведенні профілактичних оглядів рівень виявлення злоякісних новоутворень ротової порожнини залишався невисоким. Низькою була ефективність виявлення випадків захворювання на злоякісні новоутворення трахеї, бронхів та легень. Також, окремим та важливим питанням завжди була дитяча онкологія. І хоча питання ранньої діагностики цих контингентів є найбільш актуальним, проте в 2013 році в районі хворіло на онкологічну патологію вже 13 дітей та 5 підлітків. А ще десять років тому, в 2003 році, в районі було зареєстровано лише 2 випадки онкологічних захворювань у дітей.
Отже, для реалізації цього вкрай важливого, першочергового завдання стосовно попередження, раннього виявлення онкологічних захворювань у жителів району необхідною умовою є онкологічна настороженість як медичних працівників так і самого населення, правильна організація роботи фахівців медичної галузі й контроль за її виконанням.
Тому з метою моніторингу реалізації завдань Президента України В.Ф.Януковича щодо забезпечення доступності медичної допомоги та медичного обслуговування для населення, розвитку інфраструктури закладів охорони здоров’я, зокрема у напрямку профілактики та лікування онкологічних захворювань, 6 лютого 2014 року заступником голови райдержадміністрації М.І.Колібабчук, завідувачем сектору з питань охорони здоров’я райдержадміністрації Г.Г.Роспутною та головним лікарем комунальної установи „Тульчинський районний центр ПМСД” Нечипоруком В.О. було здійснено виїзд до Кинашівської та Холодівської амбулаторій ЗПМС.
Поспілкувавшись з відвідувачами та працівниками медичних закладів даних сімейних амбулаторій, заслухавши, оцінивши їх думки та враження стосовно надання медичної допомоги, М.І.Колібабчук зауважила:
«Одним з перспективних напрямків підвищення ефективності ранньої діагностики раку – є цілеспрямована робота сімейних лікарів на виявлення злоякісних новоутворень. Реформа системи охорони здоров’я, що активно впроваджується в нашому район, може значно підвищити відсоток ранньої діагностики онкологічних захворювань, сприяти їх якісному лікуванню. У зв’язку з цим алгоритмом роботи лікаря загальної практики сімейного лікаря мають бути наступні заходи: якісне проведення щорічних профілактичних оглядів, рентгенологічні, клініко-лабораторні та інструментальні методи обстеження, які можливо провести на рівні Тульчинської ЦРЛ. Адже база для їх проведення, безперечно, створена, а рівень фахової підготовки медичного персоналу – на належному рівні. «Захворювання краще попередити, ніж лікувати». Це дуже актуально для онкології. Що стосується профілактики раку, кожна людина, а не тільки лікар має знати основні причини виникнення цього захворювання. Це: особливості харчування, паління, хронічні інфекції, професійні фактори, іонізуюче випромінювання, репродуктивні фактори, низька фізична активність, надмірне вживання алкоголю. Звертаю увагу на те, що причиною 75 % злоякісних пухлин є фактори, впливу яких можна запобігти. Тому вважаю, що такі заходи, мають бути направлені не лише на виявлення, а й на свідоме ставлення кожного жителя району до стану власного здоров’я та здоров’я своїх близьких (рідних) та сприятимуть зниженню рівня захворюваності, отриманню своєчасного і належного рівня лікування».
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь