ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Нарахування єдиного внеску на заробітну плату з 1 січня 2015 року

Дата: 10.06.2015 09:09
Кількість переглядів: 276

Фото без опису

З 1 січня 2015 року у зв’язку з прийняттям Закону України від 28 грудня 2014 року N 77 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці" змінився порядок щодо оподаткування єдиним внеском отриманих доходів. У зв’язку з чим у платників виникає ряд питань стосовно нарахування єдиного внеску коли відпрацьовано неповний місяць, або у разі суміщення чи сумісництва робіт, або коли працівник знаходиться на лікарняному довгий час чи перебуває у відпустці за власний рахунок.

Змінами, зокрема, передбачено, якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати за такий місяць та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника. Умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць.

Як правильно визначити базу нарахування єдиного внеску, якщо працівник відпрацював неповний місяць у зв’язку із звільненням з роботи?

У разі якщо працівника звільнено або прийнято на основне місце роботи протягом місяця в якому нарахована заробітна плата за відпрацьований час є меншою ніж мінімальна заробітна плата, сума єдиного внеску розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.

Як правильно розрахувати суму єдиного внеску, якщо фізична особа працює за сумісництвом (неосновне місце роботи)?

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставки єдиного внеску, застосовуються до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Приклад: нарахування та утримання єдиного внеску із зарплати особи, яка працює за сумісництвом (неосновне місце роботи).

Умова:

Заробітна плата сумісника в січні 2015 року - 1100,00 грн.

Нараховуємо та утримуємо єдиний внесок:

  • нараховано єдиний внесок за ставкою 36,76 % (умовно) у розмірі 404,36 грн. (1100,00 х 36,76%);
  • утримано єдиний внесок за ставкою 3,6 % у розмірі 39,60 грн. (1100,00 х 3,6 %).

Як правильно визначити базу оподаткування ЄСВ, якщо фізична особа за основним місцем роботи працює на неповній ставці і заробітна плата є менше мінімальної?

Якщо база нарахування єдиного внеску за місяць менша, ніж розмір мінімальної заробітної плати, то база для нарахування визначається як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника. При цьому утримання єдиного внеску із заробітної плати (доходу) найманого працівника здійснюється із фактично нарахованої заробітної плати (доходу).

Приклад: нарахування та утримання єдиного внеску із зарплати особи, яка працює на підприємстві на 0,75 ставки (основне місце роботи), заробітна плата - 1000 грн.

Умова:

Заробітна плата у січні 2015 року за основним місцем роботи на 0,75 ставки - 1000,00 грн.

Нараховуємо та утримуємо єдиний внесок:

  • нараховано єдиний внесок за ставкою 36,76 % (умовно) у розмірі 447,74 грн. (1218,00 х 36,76 %),
  • утримано єдиний внесок за ставкою 3,6 % в розмірі 36,0 грн. (1000,00 х 3,6 %).

Як правильно розрахувати суму єдиного внеску, якщо фізична особа працює за суміщенням професій (посад)?

По-перше зазначимо, що суміщення професій (посад) - це виконання працівником поряд із своєю основною роботою, визначеної трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) у межах робочого часу за основною роботою на одному і тому самому підприємстві. Слід відрізняти умови роботи за сумісництвом та суміщення професій (посад).

Для працівників, які виконують на тому ж підприємстві поряд зі своєю основною роботою, додаткову роботу за іншою професією (посадою), це є основним місцем роботи.

Відповідно, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

Приклад 1: працівник працює на підприємстві на 0,75 ставки (основне місце роботи). На цьому підприємстві він також виконує обов’язки за суміщенням на 0,25 ставки.

Умова:

Заробітна плата у січні 2015 року за основним місцем роботи на 0,75 ставки - 913,50 грн., за суміщенням на 0,25 ставки - 325,0 грн. (сумарно нараховано 1238,50 грн.)

Нараховуємо та утримуємо єдиний внесок:

  • нараховано єдиний внесок за ставкою 36,76 % (умовно) у розмірі 455,27 грн. (1238,50 х 36,76%);
  • утримано єдиний внесок за ставкою 3,6 % в розмірі 44,59 грн. (1238,50 х 3,6 %).

Приклад 2: працівник працює на підприємстві на 0,5 ставки (основне місце роботи). На цьому підприємстві він також виконує обов’язки за суміщенням на 0,25 ставки.

Умова:

Заробітна плата у січні 2015 року за основним місцем роботи на 0,5 ставки - 675,0 грн., за суміщенням на 0,25 ставки - 325,0 грн. (сумарно нараховано 1000,0 грн.)

Нараховуємо та утримуємо єдиний внесок:

  • нараховано єдиний внесок за ставкою 36,76 % (умовно) у розмірі 447,74 грн. (1218,00 х 36,76%),
  • утримано єдиний внесок за ставкою 3,6 % в розмірі 36,0 грн. (1000,00 х 3,6 %).

Як правильно визначити базу нарахування єдиного внеску, якщо працівник частину місяця або повний місяць перебував у відпустці без збереження заробітної плати?

Зазначимо, що відпустки без збереження заробітної плати є двох видів: що надаються в обов'язковому порядку у випадках, передбачених законодавством та за згодою між працівником і роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік.. Тобто, у першому випадку роботодавець зобов'язаний надати відпустку працівнику, якщо в ній виникла необхідність, у другому - роботодавець має право вибору.

Щодо бази нарахування єдиного внеску у разі, якщо вона не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) у працівника, який перебуває у відпустці без збереження заробітної плати, то сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

Приклад 1: працівник працює на підприємстві за основним місцем роботи неповний місяць, оскільки частину місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати.

Умова:

Заробітна плата у січні 2015 року за основним місцем роботи складає 1100 грн. (неповний місяць).

Нараховуємо та утримуємо єдиний внесок:

  • нараховано єдиний внесок за ставкою 36,76 % (умовно) у розмірі 447,74 грн. (1218,00 х 36,76%);
  • утримано єдиний внесок за ставкою 3,6 % в розмірі 39,60 грн. (1100,00 х 3,6 %).

Приклад 2: працівник оформлений на підприємстві за основним місцем роботи та повний місяць перебуває у відпустці без збереження заробітної плати.

У такому разі єдиний внесок не нараховується та не утримується, оскільки відсутня база нарахування єдиного внеску.

Як правильно визначити базу оподаткування ЄСВ, якщо фізична особа частину місяця або повний місяць у зв’язку з хворобою (тимчасовою непрацездатністю) перебували на лікарняному?

Обов'язок нарахування єдиного внеску з мінімальної заробітної плати за основним місцем роботи також передбачено і у разі, коли працівник працював неповний місяць (перебував на лікарняному, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами).

Зокрема, для працівника (за основним місцем роботи), який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував на лікарняному, де загальна сума нарахованого доходу (сума заробітної плати за відпрацьований час та лікарняного) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника, тобто виникає необхідність донарахування до мінімальної заробітної плати.

Якщо ж працівник (за основним місцем роботи) перебував на лікарняному повний місяць (наприклад, з 01.01.2015 по 31.01.2015), у якому сума нарахованого лікарняного менше за мінімальний розмір заробітної плати, єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску (1218,00 х 33,2 %).

У разі, якщо в працівника (за основним місцем роботи) початок та закінчення лікарняного припадають на різні місяці, єдиний внесок, у місяці початку лікарняного, нараховується за фактично відпрацьований час, оскільки загальна сума доходу ще не є відомою. Якщо після розподілу лікарняного (суми допомоги по тимчасовій непрацездатності відносяться до того місяця, за який вони нараховані) загальний дохід за місяць становить менше мінімального розміру, то сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

Варто зазначити, як виняток, вимоги щодо нарахування єдиного внеску не менше мінімального розміру не стосуються:

  • - винагород за договорами цивільно-правового характеру;
  • - заробітної плати з джерела не за основним місцем роботи;
  • - заробітної плати працівника інваліда, який працює на підприємстві, установі або в організації, де застосовується ставка 8,41 %;
  • - заробітної плати працівників підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, які відповідають вимогам чинного законодавства щодо кількості інвалідів, фонду оплати праці таких інвалідів та суми витрат на оплату праці тощо.

Відповідні роз’яснення щодо правильного визначення бази нарахування єдиного внеску на заробітну плату, яка є меншою за мінімальну, прописані в листі ДФС України від 14 лютого 2015 року № 4979/7/99-99-17-03-01-17.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь