ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Наш шлях – децентралізація а не федералізація

Дата: 25.12.2014 11:45
Кількість переглядів: 295

Фото без опису

Важкі, небезпечні події, що відбуваються в поточному році вУкраїні та навколо неї, переконують, що ідея федералізації абсолютно неприйнятна для України, принаймні, на даний час.

Натомість, Президент України П.Порошенко пропонує провести реформу, спрямовану на децентралізацію влади. На переконання Президента, децентралізація влади дасть можливість урахувати місцеву специфіку регіонів, зокрема й у питаннях історичної пам’яті, мови, релігії, етнічних традицій. У проекті конституційних змін передбачено три адміністративно-територіальні одиниці: 1) регіони, 2) райони, 3) громади. Кількість та назви регіонів залишаються незмінними й відповідають кількості та назвам областей. Жителі громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права обирають шляхом таємного голосування, відповідно, сільського, селищного, міського голову, який очолює виконавчий комітет ради. Голова райради, якого обирають зі складу депутатів, очолює її виконавчий комітет. Райрада за поданням обраного голови формує склад виконавчого органу влади.

Президент України пропонує ліквідувати вертикаль державних адміністрацій. Тобто, скасовуються посади голів держадміністрацій. Натомість має з’явитися новий інститут – представники Президента України, які призначатимуться в регіонах та районах. Формально повноваження представників Президента України значно зменшені, порівняно з повноваженнями нинішніх голів державних адміністрацій. Відповідно до законопроекту представники Президента України здійснюють нагляд за дотриманням прав і свобод людини. Вони також спрямовують і організовують діяльність усіх територіальних одиниць в умовах звичайного і військового стану. Подібна модель уже діяла в Україні до прийняття Конституції 1996 року.

Децентралізація процесів ухвалення рішень збільшує можливості участі місцевої влади в розвитку території, переконаний П.Порошенко, адже передбачається й бюджетна децентралізація. Тобто, передання повноважень і відповідальності від центрального уряду до органів місцевого самоврядування. Йдеться, зокрема, про передачу відповідних фінансових ресурсів через запровадження місцевих податків або закріплення частини загальнодержавних податків за місцевими бюджетами.

Проект закону про внесення змін до Конституції України, запропонований Президентом України П.Порошенком, отримав схвалення Венеціанської комісії.

Отже, найбільш оптимальним варіантом форми державного устрою для України на даний (нестабільний) час є унітарна республіка з розширеним переліком делегованих повноважень регіонам, що має сприяти: підвищенню рівня життя громадян та викоріненню сепаратизму; розвитку почуття єдності між усіма українцями; консолідації громадян, незалежно від національної, релігійної, територіальної, політичної чи іншої приналежності.

А ті «сусіди», що мілітарною силою вчать нас, як у світі жити, мали би, насамперед, своїми (федеральними) проблемами зайнятися, свою країну вдосконалити в напрямку демократії, прогресу і забезпечення прав людини і громадянина. Бог їм у поміч, і подалі від нас!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь