ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

НОВИНИ ЕЛЕКТРОННОГО АДМІНІСТРУВАННЯ ПДВ:

Дата: 07.08.2015 15:38
Кількість переглядів: 286

Фото без опису

Важливим кроком, спрямованим на прозорість та зрозумілість процедури адміністрування ПДВ, став Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16 липня 2015 року №643-VIII (далі - Закону).
Завдяки передбаченим нормам з удосконалення електронного адміністрування ПДВ буде досягнуто покращення роботи самої системи адміністрування, зокрема виправлення помилок, зниження ризику формування фіктивного податкового кредиту, а головне – зменшення кількості перевірок.
З 1 серпня суб»єкти господарювання запрацюють за новим удосконаленим законодавством. Переваги відчують сільгоспвиробники, постачальники комунальних послуг та інші сфери підприємницької діяльності. Адже податкова реформа має використовуватися виключно для стимулювання вільного підприємництва та економічного розвитку.
Зокрема, Закон надає платнику податку право на отримання інформації про рух коштів на його рахунках у системі електронного адміністрування податку, скорочує реквізити податкової накладної, які втратили актуальність.
Крім того, Закон передбачає «обнулення» показника суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних з метою коректного формування з 1 липня цього показника і включення до нього: суми середньомісячного розміру сум податку, задекларованих платником до сплати до бюджету та погашених за останні 12 звітних місяців / 4 квартали (так званий «овердрафт»); суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань із податку на додану вартість станом на 01.07.2015 р.; суми від’ємного значення, непогашеного станом на 01.07.2015 р.; залишку коштів на електронному рахунку платника.
Відповідно до Закону, на кошти, що знаходяться на електронних рахунках платників, не поширюється дія Закону України «Про виконавче провадження», і знімається арешт з грошових коштів, на які він був накладений.
Важливі новації передбачені Законом для сільськогосподарських підприємств. Зокрема, платникам - сільськогосподарським підприємствам, які обрали спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 Податкового кодексу України (далі - Кодексу), додатково відкриваються рахунки в системі електронного адміністрування податку, призначені для перерахування коштів на їх спеціальні рахунки, відкриті в установах банків та/або органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.
Кошти, що надходять на такі рахунки, автоматично перераховуються Казначейством на спеціальні рахунки таких с/г підприємств, протягом операційного дня та враховуються при обчисленні суми, на яку платник податку може зареєструвати в ЄРПН податкові накладні/розрахунки коригування.
Слід наголосити, що станом на третій робочий день після дати набрання чинності цим Законом для платників, що обрали спеціальний режим оподаткування, окрім обнуління, реєстраційна сума збільшується:
- на суму середньомісячного розміру сум податку, які за останні 12 звітних (податкових) місяців (червень 2014 року - травень 2015 року) / 4 квартали (II квартал 2014 року - І квартал 2015 року) були задекларовані як такі, що спрямовуються на спеціальний рахунок платника - сільськогосподарського підприємства, відповідно до статті 209 Кодексу. Така сума збільшення щокварталу (протягом першого числа відповідного кварталу) підлягає автоматичному перерахунку з урахуванням показника середньомісячного розміру сум податку, які за останні 12 звітних (податкових) місяців / 4 квартали станом на дату такого перерахунку були задекларовані платником. Такий перерахунок здійснюється шляхом віднімання суми попереднього збільшення та додавання суми збільшення згідно з поточним перерахунком;
- до 31 липня 2015 року (період звітності місяць) та до 20 серпня 2015 року (період звітності квартал) одноразово збільшується реєстраційна сума на суму непогашеного від'ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду, що зазначено в податковій звітності з податку на додану вартість, у якій відображаються операції, що стосуються спеціального режиму оподаткування (відповідно до статті 209 Кодексу) за червень 2015 року. На таку суму платником податку збільшується розмір суми податкового кредиту за звітний (податковий) період - липень 2015 року.
Вищезазначений Закон набрав чинності 29.07.2015 року. Абзаци сьомий - одинадцятий підпункту 3 пункту 11 розділу І щодо застосування штрафних санкцій за завищення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, набирають чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем набрання чинності цим Законом, тобто з 1 серпня 2015 року.
Для спрощення порядку обліку ПДВ:
- покупцям надано право відображати податковий кредит на підставі копій податкових накладних, отриманих з ЄРПН. Тобто, їм вже не потрібно отримувати такі податкові накладні у постачальників. Такий сервіс ДФС вирішує проблему, коли програмне забезпечення покупця та продавця не налаштоване для електронного обміну накладними;
- платникам податку, які постачають товари/послуги безперервно або ритмічно матимуть право складати 1 раз на місяць 1 зведену податкову накладну кожному покупцю – платнику ПДВ. Наприклад, постачання тепла газу, електроенергії, послуг зв’язку тощо. Такі накладні складаються в останній день місяця і містять обсяг всіх операцій проведених за місяць. Це суттєво зменшить кількість податкових накладних, оскільки раніше податкові накладні потрібно було складати на кожну операцію.
- платники податку зможуть включати до податкового кредиту податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН, протягом 365 календарних днів з дати їх складання. Раніше - лише в періоді їх складання чи в періоді їх реєстрації в ЄРПН з порушенням термінів;
- спрощується форма податкової накладної, оскільки скасовуються неактуальні реквізити (місцезнаходження покупця/продавця, вид цивільно-правового договору), в яких платники найчастіше припускали помилки.
- збільшено термін реєстрації податкових накладних в ЄРПН, складених з 1-го липня по 30 вересня 2015 року до 31-го календарного дня. Раніше термін реєстрації був 15-ть календарних днів з дати складання накладних.
7. Найголовніше – не застосовуються штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН (10%, 20%, 30%, 40%), складених до 1 жовтня 2015 року.
Окрім того платники податку зможуть отримувати від ДФС витяги про рух коштів на їхніх електронних рахунках та сумах ПДВ, перерахованих в бюджет. Такі витяги будуть підставою для відображення сум ПДВ в бухгалтерському обліку.
Основні роз»яснення щодо змін електронного адміністрування ПДВ, порядку формування податкового кредиту та визначення податкових зобов»язань, платники податків можуть знайти на місцевих сайтах: Тульчинської райдержадміністрації, районної ради та міської ради в рубриці «Податкове законодавство», або за тел. 2-27-92

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь