ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обласна координаційна рада провела своє засідання в Тульчині

Дата: 20.09.2018 09:05
Кількість переглядів: 250

Фото без опису

19 вересня 2018 року в м. Тульчині відбулося виїзне розширене засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради, присвячене, зокрема, питанням розвитку фермерських господарств області. Нарада відбулася в актовій залі Тульчинського коледжу ветеринарної медицини. Провів засідання голова обласної Ради Анатолій Олійник за участі директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Миколи Ткачука, голови Тульчинської райдержадміністрації Віталія Чуби, заступника голови Тульчинської районної ради Надії Григорьєвої, Тульчинського міського голови об’єднаної територіальної громади Валерія Весняного, членів обласної координаційної ради, голів (заступників голів) райдержадміністрацій і районних рад області, окремих сільських та селищних голів, фермерів та інших місцевих сільгоспвиробників Вінниччини, працівників обласної та районної рад, райдержадміністрації, представників обласних та районних ЗМІ.
Мова йшла про обмін напрацьованим позитивним досвідом у напрямку розвитку фермерських господарств різного профілю на Вінниччині, аналізувались проблемні питання та шляхи їх вирішення.
У виступі перед учасниками зібрання голова райдержадміністрації Віталій Чуба, зокрема, повідомив:
«Аграрний сектор є надзвичайно важливим для економіки та продовольчої безпеки країни. Вінниччина впевнено займає лідируючі позиції по виробництву валової сільськогосподарської продукції. В досягненні таких результатів є і внесок Тульчинського району. В минулому році виробництво валової сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств склало 1 млрд. 742 млн. грн., що становить 13% у загальному виробництві Вінницької області. Цьогоріч аграрії району, не дивлячись на погодні умови, успішно завершили жнивну кампанію ранньої групи зернових. Сільськогосподарськими підприємствами зібрано ранніх зернових з площі 12 тис. 513га, намолочено 74 тис. тонн, при середній урожайності 59 ц/га, в порівнянні з минулим роком урожайність зросла на 10,4 ц/га. (3 місце в області). На сьогоднішній день розпочато збір кукурудзи та технічних культур.
Протягом останніх років в сільськогосподарській галузі району реалізовано ряд інвестиційних проектів. Зокрема, збудовано елеватор в смт. Шпиків, реконструйовано існуючий склад зерна з будівництвом двох силосів та побудовано склад для зберігання зерна в с.Маяки, збудовано 2 фруктосховища в с. Шура-Копіївська. В поточному році ВП «Птахофабрика «Вінницький бройлер» побудовано 2 бригади по вирощуванню курчат бройлерів в с.Василівка та в с.Михайлівка, продовжується будівництво в с.Білоусівка. Ведеться будівництво найбільшого в Європі заводу по виробництву біогазу. Збудовані об’єкти інфраструктури сприяють розвитку сільськогосподарського виробництва, створенню робочих місць та наповненню бюджетів.
На території району господарську діяльність здійснюють 7 вертикально-інтегрованих структур, 15 сільськогосподарських підприємств, 93 фермерських господарства та 23 тис. 636 особистих селянських господарств. Загальна площа ріллі по всіх категоріях господарств району складає 69 тис. га, з них 5412 га або 7,3% обробляють фермерські господарства та 6429 га, або 9,1% - особисті селянські господарства.
В районі найбільше фермерських господарств, у користуванні яких знаходиться до 50 га землі – їх у нас 56; 12 фермерських господарств обробляють від 50 до 100 га, більше 100 га обробляють 14 фермерських господарств. В минулому році фермерськими та ОСГ зібрано більше 30 тис. тонн зернових та зернобобових культур, що становить 19,4% від валового збору по району. Крім того, овочі та картоплю 100% вирощується в даному секторі. 7 фермерських господарств вирощують плодово-ягідні культури на площі 162 га. За останній рік закладено 23 га молодих садів.
Розвиток галузі тваринництва, за виключенням птахівництва, є досить проблемним для нашого району. Адже тваринництвом займається 8 сільськогосподарських підприємств, з них лише два фермерських господарства. Протягом останніх років відмічається тенденція щодо зменшення поголів’я ВРХ.
В особистих селянських господарствах району утримується 5667 голів великої рогатої худоби, в тому числі 3783 голів корів, 5562 голів свиней, 1424 голів овець і кіз.
В господарствах населення за 8 місяців 2018 року вироблено близько 8914 тонн молока (94 % від загальнорайонного) та біля 813 тонн м’яса ВРХ і свиней (85%). В поточному році особистими селянськими та фермерськими господарствами району реалізовано переробним підприємствам 4457 тонн молока та 351,2 тонн м’яса.
Щодо розвитку кооперативного руху на селі слід зазначити, що на території району зареєстровано два багатофункціональних обслуговуючих кооперативи: «Протон» (с.Печера) та «Гарант» (с.Ганнопіль). На даний час працює лише сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Протон», який спеціалізується на заготівлі молока від населення. В цьому напрямку нам є над чим працювати.
Особисті селянські та фермерські господарства потребують підтримки у створенні умов для виробництва та збуту сільськогосподарської продукції, в забезпеченні засобів малої механізації. Здебільшого показники ефективності їхнього господарювання є значно нижчими порівняно з середніми та великими підприємствами.
З метою підтримки фермерських господарств Уряд затвердив Концепцію розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018–2020 роки, на реалізацію якої в державному бюджеті на 2018 рік передбачено один мільярд гривень.
Без перебільшення хочеться відмітити, що кількість фермерських господарств в районі почала зростати в минулому році, коли Уряд задекларував намір провадити системну підтримку фермерства. В 2017 році кількість ФГ зросла на 7 одиниць, у 2018 році - ще на два господарства.
Державна підтримка фермерства та кооперації – це компенсація вартості насіння; компенсація вартості придбаної техніки та обладнання українського виробництва. Це державна допомога приватним домогосподарствам за утримання телят ВРХ до річного віку у розмірі 2,5 тис. гривень на рік у рамках бюджетної дотації на тваринництво.
Станом на 1 вересня поточного року 259 фізичних осіб оформили пакет документів на 405 голів для отримання дотації за молодняк великої рогатої худоби на суму 181,5 тис. грн.
Завдяки дії обласної «Програми розвитку особистих селянських господарств, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки» 6 домогосподарств, в яких утримується більше 3-х голів ВРХ, отримали кошти в сумі 22 тис. грн. за закупленні установки індивідуального доїння корів.
Також даною програмою скористалися ще два господарства: СФГ «Лан» та ФОП Голумоз С.М., що отримали пільгові кредити для реконструкції тваринницьких приміщень, на суму 200 тис. грн. та 150 тис. грн., відповідно.
В липні 2018 року Президент підписав Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств". Ним передбачено, що жителі села, які організували сімейне фермерське господарство, зможуть оформити статус ФОП і стати платниками єдиного податку четвертої групи.
На території району одноосібно обробляють земельні частки (паї) 1868 громадян на площі 4 258 га. Якщо дані громадяни зареєструються фізичними особами-підприємцями, то додатково до місцевих бюджетів надійде 1,2 млн. грн єдиного податку.
Також Законом передбачено введення пільг зі сплати єдиного соціального внеску для усіх членів фермерського господарства, в т. ч. його голови (доплата ЄСВ за рахунок Державного бюджету впродовж 10 років).
На нашу думку, реалізація цього Закону дозволить створити умови для започаткування сімейних фермерських господарств та детінізації підприємницької діяльності в аграрній сфері, створення нових робочих місць, додаткових надходжень до місцевих бюджетів».
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь