ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Основним і незмінним завданням у роботі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді залишається профілактика соціального сирітства

Дата: 15.06.2015 14:38
Кількість переглядів: 271

На цьому наголосила директор обласного центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Стоялова, презентуючи на щотижневій нараді у голови облдержадміністрації «Карту пріоритетів і цілей обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді».

«Пріоритетним завданням нашої роботи є профілактика соціального сирітства. Однак, сьогодні ключовою для працівників центрів стає - соціальна робота з сім’ями учасників антитерористичної операції. Указом Президента України центрам визначено завдання щодо вивчення потреб таких сімей та визначення видів соціальної допомоги. Здійснено вивчення потреб 896 сімей учасників АТО за місцем їх проживання, в тому числі 160 сімей з дітьми демобілізованих учасників АТО. Як результат, 38% від загальної кількості відвіданих захисників потребують оформлення статусу учасника бойових дій - 61 особа; 40% - оформлення документів для отримання відповідних пільг - 64 особи; 40% - отримання земельної ділянки - 64 особи; 26% - влаштування на оздоровлення до санаторно-курортних закладів – 42 особи» – підкреслила Олена Стоялова.

Як повідомила посадовець, 1007 сімей учасників АТО — це сім’ї з дітьми, де виховуються 1338 хлопчиків та дівчаток.

«Виконуючи доручення голови облдержадміністрації з нагоди Міжнародного дня захисту дітей керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, обласних закладів, установ та організацій спільно з керівництвом районів та міст обласного значення, за участі директорів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснено відвідання сімей учасників антитерористичної операції за місцем проживання з метою надання їм підтримки та необхідної допомоги. Відвідано 70 родин. Батьки з 32-х відвіданих сімей в даний час перебувають у зоні АТО. Їм було надано грошову допомогу, одяг, взуття, продукти харчування» – зауважила Олена Стоялова.

Окремі родини, зазначила Олена Стоялова, потребують допомоги у лікуванні дітей, придбанні лікарських препаратів, проведенні реконструкції житла, компенсації на тверде паливо і скраплений газ, психологічної допомоги тощо. Тому, крім тієї допомоги, яку надано в ході відвідувань сімей, заплановано подальші кроки підтримки з урахуванням виявлених потреб.

«Соціальна підтримка родин учасників АТО має бути довгостроковою і постійною, тому важливою є система роботи, в тому числі взаємодія соціальних партнерів. Ми відпрацювали завдання для наших колег у районах. Це - методичний день і семінар з питань соціальної допомоги сім’ям учасників АТО. На обласному рівні пропонуємо провести засідання Міжвідомчої ради з питань підтримки сім’ї з метою відпрацювання порядку взаємодії структур, дотичних до надання підтримки родинам учасників АТО» – підкреслила Олена Стоялова.

Особливу увагу, за словами директора обласного центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олени Стоялової, буде приділятися ще одному новому напряму роботи центрів — це контроль за цільовим використанням коштів соціальної допомоги при народженні дитини.

«Протягом 2015 року органами соціального захисту призначено 4905 таких допомог. Працівниками центрів проведено 884 вибіркових обстеження. Спільно з батьками складено 213 планів використання коштів. Щодо 23-х сімей надано пропозиції про припинення виплат і 20 з них уже задоволено» – наголосила Олена Стоялова.

Робота з вразливими категоріями сімей проводиться безпосередньо в громадах і вимагає ретельного контролю та залучення активу села. Тому, за словами Олена Стоялової, наступний пріоритет без реалізації якого ми не можемо розраховувати на позитивне вирішення їх проблем - це залучення ресурсів територіальних громад для надання соціальних послуг за місцем проживання.

«Мається на увазі залучення коштів на утримання фахівців соціальної роботи, участь у соціальній роботі громади села через роботу опікунських рад. Ми готові провести навчання і семінари. Програму розроблено, чекаємо проведення реформи і готовності громад до співпраці» – наголосила Олена Стоялова.

В пріоритетах центрів є завдання, спрямовані на підвищення ефективності діяльності галузі.

«Ефективність діяльності галузі неможлива без дотримання єдиних підходів до роботи. З метою їх забезпечення проводиться надання методичної допомоги та перевірки діяльності центрів. У 2015 році заплановано 7 вибіркових та 10 комплексних перевірок. За їх результатами планується проводити обмін досвід щодо впровадження нових соціальних технологій. Життя вимагає розширення кола людей, які можуть надавати послуги. Наш резерв — громадські організації та волонтерські об’єднання, реалізація спільних з ними проектів. Спілкування з ними та іншими потенційними партнерами плануємо через вдосконалення веб-сторінки центру та створення спільнот у соціальних мережах» – підкреслила Олена Стоялова.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь