ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Отруйна риба, гриби та овочі: Як врятуватись від ботулізму

Дата: 23.06.2017 16:16
Кількість переглядів: 293

Фото без опису

Управління Держпродспоживслужби в Тульчинському районі інформує, що в останній період, а саме, на протязі останніх трьох місяців в Україні погіршилась епідеміологічна ситуація з інфекційної захворюваності, особливо почастішали випадки харчових отруєнь, що виникли в результаті вживання населенням неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів та продукції невідомого походження.
Особливе місце в структурі захворюваності займає одна з небезпечних хвороб – ботулізм.
За останніми офіційними статистичними даними МОЗ України за півроку в Україні на ботулізм захворіли вже 72 людини, з них 9 померли. Проблема набула активного розголосу, коли випадок захворювання на ботулізм виявили у Києві наприкінці травня. Тоді отруїлися троє киян, один з них помер. Випадки захворювання реєструються в кожній області. У Вінниці до обласної лікарні ім.М.І. Пирогова теж поступали двоє хворих з діагнозом «Ботулізм, важкий перебіг», це 38-річний син та 62-річний батько з Липовецького району. Причиною виникнення захворювання стало вживання в’яленої риби, придбаної в торгівельній мережі.
Що таке ботулізм
Ботулізм - це важке інфекційне захворювання, яке протікає дуже гостро. Його збудником є бактерія Clostridium botulinum, яка виділяє ботулотоксин - найсильніший з відомих науці органічних токсинів. Він витримує температуру до 120 °С та характеризується ураженням нервової системи, іннших життєво важливих органів.
Інфікування відбувається в результаті вживання продуктів харчування, які були заражені власне токсином ботулізму, чи збудниками цього захворювання. Як правило, такими продуктами є консерви, м'ясо, ковбасні вироби, консервовані гриби, риба. Крім того небезпечними є брудні овочі та фрукти, де можуть міститися збудники хвороби. Особливо небезпечними є продукти придбані на стихійних ринках, в місцях де не створено умов для дотримання вимог санітарного та ветеринарного законодавства. Для прикладу, як на стихійному ринку в нашому місті. Адже ботулотоксин не призводить до зміни кольору, запаху або смаку їжі, виявити наочно заражені продукти майже неможливо, тому вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів їхз на випередження. Одним із дієвих, надійних випереджувальних засобів залишається свідомість людей стосовно придбання, приготування, зберігання та вживання їжі, направлена на відповідальне ставлення до свого здоров’я та до здоров’я своїх рідних.
Перед вживанням продукти, зокрема гриби, на які припадає 70% усіх випадків інфікування хворобою, необхідно прогріти при температурі 120°C 30 хв. Копчена риба, ковбасні вироби та сало повинні зберігатися при температурі не вище 10°C (особливо у літній період). У випадку виникнення підозри в недотриманні магазином чи торговцем на ринку відповідної температури зберігання риби та ковбасних виробів, краще взагалі нічого не купувати в цьому місці. Фрукти та овочі повинні бути свіжими, а також ретельно очищатися від пилу і бруду. Перезрілі та зіпсовані продукти використовувати до вживання не бажано. Якщо один з членів родини хворіє на ботулізм, слід негайно продезінфікувати посуд, з якого він обідав, та його одяг.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, діарея тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медичних працівників.
І хоча за останні 3 роки в нашому районі не було виявлено жодного випадку захворювання на ботулізм (в останнє ботулізм було зареєстровано у 3 –х людей в 2014році), цей факт не є імунітетом на майбутнє. Тому районна державна адміністрація, управління Держпродспоживслужби в Тульчинському районі звертаються до жителів району з проханням бути пильними та свідомими, не наражати на небезпеку себе та оточуючих. Операторам ринку, особам які реалізують продукти харчування бажано теж розуміти, що наражати на небезпеку інших людей не тільки не відповідально, але й недоцільно, адже це передбачає відповідальність перед Законом.
Управління Держпродспоживслужби
в Тульчинському районі
(Роспутна Г.Г., Сандул М.М.)

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь