ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Поїхати з дитиною за кордон - легко!

Дата: 16.09.2019 10:13
Кількість переглядів: 262

Фото без опису

В липні 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», що передбачає нові правила виїзду дітей за кордон.
Відповідно до нових правил один з батьків, з ким проживає дитина і який не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною, зможе виїхати з нею за кордон на термін до місяця з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах і конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей, без нотаріальної згоди іншого, якщо має рішення суду або органу опіки і піклування, яким підтверджено, що дитина проживає з ним.
Таке рішення треба буде пред’явити прикордонникам при виїзді.
Крім того, один з батьків, з ким виїжджає дитина, обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом іншого, у разі наявності інформації про місце проживання другого з батьків, якщо той не ухиляється від сплати аліментів і належно виконує батьківські обов’язки.
Відповідно до норм нового закону на термін більше одного місяця можна виїхати за кордон без згоди другого з батьків, якщо останній має заборгованість зі сплати аліментів, розмір якої перевищує у сумі сплати за 4 та 3 місяці, якщо дитина є тяжкохворою або з інвалідністю (у цьому випадку ще потрібно мати довідку, що підтверджує хворобу чи інвалідність), та необхідно пред’явити довідку, видану органом ДВС чи приватним виконавцем, про наявність заборгованості зі сплати аліментів.
У всіх інших випадках нотаріально посвідчена згода необхідна.
При цьому, якщо, наприклад, батько дитини іноземець або не має громадянства і відсутній у пункті пропуску, його нотаріальна згода, як і раніше, не потрібна.
Якщо немає нотаріально посвідченої згоди батька, а при розлученні питання щодо визначення місця проживання дитини не вирішували, єдиний варіант — звернутися до органів опіки та піклування або до суду для отримання рішення про визначення місця проживання дитини.
У разі, коли один з батьків відмовляється давати згоду на виїзд дитини за кордон більше ніж на місяць, але при цьому справно сплачує аліменти, один з батьків може отримати одноразовий тимчасовий дозвіл на виїзд дитини за межі України без згоди і супроводу батька. Для цього потрібно звернутися до суду.
Якщо один з батьків проживає окремо від дитини, він також має можливість вивезти її за кордон, якщо не має заборгованості з аліментів та отримав нотаріально посвідчену згоду одного з батьків, з ким проживає дитина (для цього необхідно письмово звернутися до того з батьків, з ким проживає дитина). Якщо ж протягом 10 днів останній не надасть нотаріально посвідченої згоди, то для вирішення питання необхідно звернутися до суду, де його вирішать за скороченою процедурою.
У законодавстві України передбачено право дитини, яка досягла шістнадцяти років, на вільний самостійний виїзд за межі країни. Однак, незалежно від мети подорожі (лікування чи оздоровлення за кордоном, туристична екскурсія, поїздка до родичів тощо), діти до 16 років мають право на виїзд за кордон тільки за згодою батьків і в їх супроводі або разом з особами, які уповноважені батьками дитини.
За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

Начальник відділу Тульчинське бюро правової допомоги Руслан Швець


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь