ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Право на земельну частку (пай)

Дата: 11.05.2018 17:45
Кількість переглядів: 353

Фото без опису

Земельні питання є надзвичайно актуальними і з ними стикається дуже багато людей. Ця тематика посилилась, оскільки учасникам бойових дій була надана можливість отримати земельний пай, дуже багато людей згадали, що вони теж мають на це право.
Трапляються непоодинокі випадки, коли людина працювала у колгоспі, була членом КСП, але земельний пай з різного роду причин не отримала.
Для початку потрібно з’ясувати, чи дійсно особа була членом КСП на момент розпаювання. Для цього потрібно звернутися в трудовий архів або за трудовою книжкою встановити, чи приймалася дана особа в колгосп на роботу, чи вона була прийнята в члени КСП (оскільки особа має обов’язково бути членом КСП, щоб мати право на отримання земельної частки (паю).
Розпаювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям проводилось відповідно до Порядку встановленого Указом Президента України від 08.08.1995 року №720/95.
Особа повинна бути прийнята в члени КСП, працювати до розпаювання, не втратити своє право отримати земельну частку (пай). Якщо людина виключена з членів КСП, то втратила б право на отримання земельної частки (паю).
Далі потрібно звернутися в сільську раду (на території якої знаходився колишній колгосп) з заявою, щоб врегулювати це питання в досудовому порядку з метою отримання земельної частки (паю).
Якщо сільська рада відмовляється у добровільному порядку виділяти земельну ділянку, тому не залишається іншого шляху, як звернутися до суду.
Також потрібно звернутися до місцевого відділу Держгеокадастру, та вияснити, чи є особа в списках, які додаються до державного акту, що дає право на отримання земельної частки (паю), дізнатися площу земельної ділянки. Кожному члену КСП видавалася однакова земельна частка (пай). Тобто в залежності від площі ділянки і кількості осіб, які мали право на земельну частку (пай), вона ділилася приблизно на рівні частини.
Оскільки позов до суду є майновим, то потрібно дізнатися ціну даної земельної ділянки станом на момент звернення. Після того, як особа отримає відмову від сільської ради, можливо звернутися зі зверненням, чи дійсно створювався резервний фонд земель колишнього КСП, чи є в даному фонді вільні земельні ділянки, з яких може бути виділена земельна ділянка особі, яка має звертатися до суду.
В судовому засіданні суд з’ясовує, коли особа була прийнята на роботу, якими документами це підтверджується, чи нема розриву в трудовій діяльності, чи всі документи збігаються з тим, що викладено в позовній заяві, дата та номер протоколу, коли особа була прийнята, чи робився запит до архіву, чи дійсно такий протокол є, перевіряються дані щодо розміру земельної ділянки, чи дійсно кожному члену КСП виділялася земельна ділянка саме в цьому розмірі, за необхідності забезпечуються покази свідків, які можуть підтвердити, що дійсно знають дану особу, що ця особа з моменту прийняття в члени КСП до моменту розпаювання безперервно працювала на даному підприємстві.
Також суд може зацікавити, чого особа довгий час не зверталася до суду, можливо вона тільки нещодавно дізналася, що вона дійсно має право, є законодавчо закріплені норми, які гарантують їй право на отримання земельної частки (пай), особа могла раніше звертатися за отриманням, але їй відмовляли в усній формі, отже, терміни починають діяти з моменту, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення свого права.
Якщо суд задовольняє рішення особі, то вона має звернутися до сільської ради, на території якої розташована дана земельна ділянка, отримати викопіювання. І дана сільська рада на має прийняти рішення щодо надання дозволу на виділення проектної документації на дану земельну ділянку. Особа знаходить організацію, яка має ліцензію, має право виготовляти технічну документацію, дана організація підготує пакет документів. Після цього особа має знову звернутися в сільську раду для затвердження документів.
Якщо є зауваження до технічної документації, організація, яка її підготувала, усуває недоліки. Проводяться експертизи землі, встановлюються її межі, інформація готується в паперовому вигляді та на електронному носії. Якщо буде відмова, дана організація згідно договору має усунути всі недоліки, які були виявлені.
За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь