ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про роботу з профілактики та ліквідації сказу

Дата: 25.09.2018 16:30
Кількість переглядів: 309

Фото без опису

Проблема сказу на території Тульчинського району, як і Вінницької області, протягом 2015-2018 років була і залишається складною, але контрольованою. Випадки сказу реєструвалися у всіх районах області. Аналіз поширення сказу в області свідчить дифузний характер його ареалу, проте напруженість у різних населених пунктах має свої відмінності.
Якщо врахувати виявлену кількість хворих тварин, то вся територія області є стаціонарно-неблагополучною по сказу, як серед диких так і домашніх тварин.
Так у 2017 році в області виявлено 201 голів тварин хворих на сказ, за поточний період 2018 року – 138. Найбільший відсоток становлять лиси (середній за чотири роки – 44,2). Статистичні дані по району теж не зовсім втішні: в 2017 році виявлено 6 голів тварин хворих на сказ (5 лисиць, 1 кішка), за поточний період 2018 року – 7 (5 лисиць, 1 куниця, 1 борсук).
Проаналізувавши результати епізоотичних розслідувань випадків сказу у 100 відсотків продуктивних і у 50 відсотках домашніх тварин зараження відбулося при контактуванні із лисами, що підтверджує те, що лисиця червона є основним нозоареалом вірусоносійства та розповсюдження сказу серед тварин.
В поточному році проведено 11 засідань районної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Тульчинській районній державній адміністрації з питань зняття та накладення карантинних заходів. По кожному випадку захворювання на сказ серед тварин, визначено вогнища хвороби, встановлено межі зони захисту з нанесенням на мапі, затверджено Плани оздоровлення неблагополучного пункту, із зазначенням відповідальних осіб за проведення тих чи інших заходів Плану. Карантинні обмеження знімались при умові безумовного виконання Плану та не раніше, обумовлених Інструкцією термінів.
Значну роботу в профілактиці та боротьбі зі сказом здійснюється спеціалістами Тульчинської районної лікарні ветеринарної медицини та дільничних фахівців району.
Основним шляхом профілактики сказу є щеплення тварин антирабічною вакциною (кішок, собак, ВРХ), яких в районі за 9 місяців проведено в кількості 9736 щеплень.
Вакцина одержана за бюджетні кошти використовувалась оперативно і в повній мірі по показниках імунного захисту домашніх тварин, в тих чи інших неблагополучних пунктах, і вона наявна в резерві районної державної лікарні ветеринарної медицини на випадки виникнення новоутворених неблагополучних пунктів.
На даний час захворюванню тварин на сказ сприяє ряд причин.
Через безвідповідальне ставлення власників частина домашніх тварин поповнює ряди безпритульних. Регулювання їх кількості є багатогранною проблемою, тому потребує комплексного підходу із залученням різних організацій та установ для її вирішення.
Якщо домашніх тварин, які нанесли укуси піддають 10-15 денному карантинуванню, то карантинні заходи до безпритульних тварин здійснити неможливо. В нашому районі звернулись за медичною допомогою в минулому році 80 покусаних жителів району, в поточному році уже 65 осіб. Антирабічну допомогу отримали в 2017 році 28 людей, в 2018 році – 31 постраждала особа.
Основним із шляхів контролю сказу є профілактика. Проте, працівники ветеринарної медицини самостійно не розв’яжуть даної проблеми.
Питання боротьби зі сказом може бути вирішене комплексно із залученням всіх зацікавлених служб, організацій та установ. Всі зусилля повинні бути спрямовані на впорядкування утримання домашніх тварин, своєчасну їх вакцинацію, відлов безпритульних тварин, регулювання чисельності червоної лисиці, пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.
Самим дієвим профілактичним заходом, із вище перерахованих, є імунізація тварин у дикій природі.
Протягом 2007 та 2008 років в області було проведено три таких заходи, але значних результатів не одержано у зв’язку з тим що їх, як свідчить досвід європейських країн, потрібно проводити двічі на рік і щонайменше 5-7 років поспіль.
У цьому році були виділені кошти на придбання вакцини і послуг по проведені імунізації у дикій природі у 19 областях України в тому числі у Вінницькій області. Цю роботу заплановано провести у останній декаді вересня та першій декаді жовтня, шляхом розповсюдження вакцинних принад із повітря за допомогою літаків АН-2. Площа, що підлягає обробці становить 21 тис 361 квадратний кілометр, буде розповсюджено 427 тисяч 220 доз приманок.
Враховуючи вищевикладене, Тульчинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до жителів району віднестися з розумінням щодо необхідності проведення профілактичних заходів та з проханням не контактувати з приманками!
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь