ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Роботодавці з 2016 року й надалі зберігають середній заробіток за працівниками, призваних та прийнятих на військову службу, однак компенсацій із бюджету не отримуватимуть

Дата: 11.01.2016 09:11
Кількість переглядів: 276

Фото без опису

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації інформує, що законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 р. № 911-VII частини 3 і 4 статті 119 КЗпП викладено в новій редакції, норми яких набрали чинності з 01.01.2016 р.

Передбачається, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) уведення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду чи до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада й середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

За працівниками, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більш ніж на строк укладеного контракту, зберігаються місце роботи, посада й середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Це означає, що роботодавців фактично позбавили можливості з 2016 року отримувати компенсацію із бюджету в межах середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу в особливий період.

Як наслідок, якщо компенсаційні виплати з бюджету роботодавці не отримуватимуть, то й не діятиме звільнення від оподаткування виплат, нарахованих у межах середнього заробітку таким працівникам.

Тож фактично на роботодавців переклали весь тягар із забезпеченням гарантій працівникам, призваним на військову службу.

Адже в частині 2 статті 265 КЗпП залишається відповідальність роботодавців у вигляді штрафу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного у працівника, щодо якого не забезпечено гарантій, передбачених частинами 3 та 4 статті 119 КЗпП.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь